Ravitsemusterapeutti Hanna Partasesta Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni. Tunnustus myönnettiin Partaselle yliopiston vuosipäiväjuhlassa 30. maaliskuuta. Valinta Vuoden alumniksi on Itä-Suomen yliopiston kunnianosoitus ansioituneelle kasvatilleen.

Rehtori Jukka Mönkkösen mukaan Partanen on edistänyt tärkeää asiaa pitämällä esillä asiantuntevaa tietoa ravitsemuksesta. Ravitsemustiede kuuluu yliopiston keskeisiin oppialoihin, ja Partanen on toiminnallaan myös edistänyt alan näkyvyyttä ja tunnettuutta.

Hanna Partanen on laillistettu ravitsemusterapeutti. Hän valmistui terveystieteiden maisteriksi silloisen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitokselta vuonna 2004 ja on sen jälkeen toiminut ravitsemusterapeuttina, kouluttajana ja yrittäjänä. Partanen perusti ravitsemus- ja terveyspalveluita myyvän yrityksen, Nutrifilian, vuonna 2005. Samana vuonna hän tuli suurelle yleisölle tunnetuksi Olet mitä syöt -ohjelman juontajana. Hän kommentoi eri medioissa aktiivisesti ravitsemusaiheita. Lisäksi hän on kirjoittanut neljä alan kirjaa sekä luennoi aktiivisesti ympäri suomea.

”Keskustelu median kanssa on tärkeää”

Vuosipäiväjuhlan puheessaan Partanen puntaroi tieteellisen tiedon muuttunutta asemaa tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa.
– Elämme nyt maailmassa, jossa ravitsemuksen asiantuntijana voi esiintyä niin parturi-kampaaja siinä missä alan professorikin.

Omaa suhdettaan mediaan hän kuvaili viha-rakkaussuhteeksi. Asiantuntijan näkemyksiä kysytään, mutta valmiissa jutussa asiat usein kärjistetään ja otsikot tehdään klikkausten ehdoilla.

Keskustelu median kanssa on Partasen mielestä kuitenkin tärkeää. On myös oltava valmis selittämään tutkimusten ristiriitaisuuksia ja tieteen itseään korjaavaa luonnetta.
– Mahdolliset aikaisemmat virhearviot on rehellisesti tunnustettava ja selitettävä miksi silloisella tiedolla ollaan päädytty tiettyyn tulokseen tai suositukseen.

– Oikealla tavalla esitetty tieto kertoo tarinan ja vetoaa tunteisiin. Sen muistaa vuosienkin päästä, se motivoi muuttamaan elämäntapoja, sillä on todellista vaikuttavuutta. Hienot tutkimukset eivät saa jäädä vain tieteiden tekijöiden herkuiksi. Tässä maailmassa tarvitaan nyt kipeästi niitä kokkeja, jotka muuttavat nämä herkut jokaiselle makusteltaviksi, Partanen sanoi.

Kaikkien tieteentekijöiden kannattaa hänen mukaansa osallistua aktiiviseen keskusteluun, jotta valeasiantuntijoille saadaan jauhot suuhun.

– Itse lupaan jatkaa omalla lupsakkaalla savolaistyylilläni kansan ympäripuhumista ja vastata kiltisti toimittajien kysymyksiin tappavasta maidosta puolukan terveysvaikutuksiin. Meillä kaikilla on osamme tiedon jakamisesta. Nyt 70-luvun valistuspuhe vain on muuttunut aktiiviseksi keskusteluksi.

Vastaa