Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ylä-Savon ammattiopiston Peltosalmen navetassa asustelee nelisenkymmentä lypsylehmää. Navetan tunnelma on alkuillasta rauhallinen: osa lehmistä syö, osa märehtii tyytyväisesti makuullaan, joku on lypsyllä lypsyasemalla ja joku rapsututtaa itseään karjaharjassa.

Nykyaikainen navetta sisältää aikamoisen määrän teknologiaa lypsyrobotista eläinten käyttäytymistä ja hyvinvointia seuraavaan automaatioon saakka. Automaatio kertoo karjanhoitajalle muun muassa rehun kulutuksesta, lehmien syömiseen käyttämästä ajasta sekä märehtimisen kestosta.

FM, farmaseutti Salla Ruuska

– Lypsylehmiltä mitataan tuotantoon ja terveyteen liittyviä parametreja, jotka kertovat eläimen käyttäytymisen muutoksista ja siten vinkkaavat karjanhoitajalle, että käypä katsomassa onko Mansikki sairaana tai Mustikilla poikiminen lähestymässä, kertoo FM Salla Ruuska.

Hänen väitöstutkimuksensa Lypsylehmien syömis-, märehtimis- ja juomiskäyttäytymisen mittaaminen: mittausten sudenkuopista parantuneeseen tarkkuuteen tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 3.11.2017.

Karjakokojen kasvaessa automaation avulla kerätyt taustatiedot eläinten hyvinvoinnista ovat kullanarvoisia.
– Tarvitaan apuvälineitä miten löydetään ne riskieläimet ja sitä laitteistot tekevät. Ne ovat silti vain apuvälineitä, eivätkä korvaa ammattitaitoista karjanhoitajaa.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 20’34”

(Kuvituskuva: arkistokuva)

Vastaa