Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Fiskarsin oranssit sakset, tillivodkaa, Marimekon pöytäliina, Hankkijan lippalakki, lasten piirustuksia, henkilökohtaisia kirjeitä ja tarinoita jälkipolville – muun muassa nämä löytyvät aikakapselista, joka on juuri suljettu sadaksi vuodeksi Kuopion kauppatorin alle.

Kauppakeskus Apajaan sijoitettu aikakapseli kertoo tarinoita meidän aikamme Suomesta ja elämästä sadan vuoden päähän.

– Aikakapselissa on paljon arkeen liittyviä esineitä, jotka tunnetaan ja löytyvät melkeinpä jokaisesta suomalaiskodista. Siellä on myös muun muassa astioita, vaatteita, silmälaseja ja kirjallisuutta. Se on läpileikkaus suomalaisuudesta ja asioista, jotka halutaan jättää muistiin, kuvaa Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen.

Mutta kuinka kapseliin kätketyt muistot säilyvät sata vuotta? Museonjohtaja Merja Heiskanen Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta kertoo, että huomiota on kiinnitetty erityisesti oikeisiin materiaaleihin sekä esineiden pakkaamiseen ja kapseliin sijoittamiseen.

– Paperit, kirjoitusvälineet ja tulostusvälineet ovat arkistointikelpoisia, säilyminen on otettu huomioon myös valokuvien vedosmateriaaleissa. Pakkauslaatikot ovat happovapaita, käytetään happovapaata silkkipaperia sekä polyesterikalvoa, jolla voidaan estää sitä, että toisen materiaalin kaasut eivät vahingoita toista materiaaliryhmää. Kapselin sisällä eri materiaalit on sijoitettu omille alueilleen.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 20’39”

 

Lue lisää:
https://suomi100100.fi/info/

Kuva: Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistys

Vastaa