Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on ollut yliopistojen lakisääteinen tehtävä jo yli kymmenen vuoden ajan. Yksi tapa toteuttaa tätä niin sanottua kolmatta tehtävää on osaamisen kaupallistaminen ja se jos mikä on ravistellut yliopiston perinteisiä toimintamalleja, joiden pääpaino on ollut opetuksessa ja tutkimustyössä.

KTM Outi-Maaria Palo-Oja

KTM Outi-Maaria Palo-Oja selvitti väitöksessään yliopisto-osaamisen kaupallistamiseen liittyviä kiemuroita.

– Vasta pikku hiljaa rahoittajat ovat lähteneet ohjaamaan siihen suuntaan, että rahoitushakemuksissa vaaditaan kannanottoja siitä, miten tulokset julkaistaan laajemmin ja voisiko sieltä nousta esimerkiksi keksintöjä. Yliopisto organisaationa on vähän hitaasti reagoinut näihin muutoksiin, Palo-Oja toteaa.

Loistoesimerkkejä yliopistolähtöisistä kaupallisista menestystarinoista ovat muun muassa Oulun yliopistosta alkunsa saaneet sykemittarit tai ksylitolipurukumi.  Toisaalta aina ei ole kyse keksinnöistä, patentoinneista tai rahasta.

– Kaikesta ei tarvitse tulla liiketaloudellista voittoa, vaan sekin riittää, että avataan suurelle yleisölle tietoisuutta siitä mitä yliopistoissa ollaan tekemässä. Tietokin riittää vaikuttamaan yhteiskuntaan, ei sen tarvitse aina olla mikään ostettava tuote tai palvelu.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 17’33”

KTM Outi-Maaria Palo-ojan innovaatiojohtamisen alaan kuuluva väitöskirja Uskottavaa kaupallistamistarinaa punomassa tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunnassa 19.1.2018.

Vastaa