Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Professori emeritus Paavo Kettunen
Professori emeritus Paavo Kettunen

Mitä on sielunhoito ja mitä on kohtaaminen? Tässä kaksi kysymystä, jotka professori emeritus Paavo Kettunen esittää aivan esityksensä aluksi kuopiolaisen Alavan kirkon Kohtaamisen kirkko -luentosarjassa.

– Sielunhoidoksi nimitetään kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen piirissä tapahtuvaa ihmisen auttamista, joka kohdistuu ihmisen mieleen ja psyykkiseen kokemustodellisuuteen. Siinä voidaan sisällöllisesti käsitellä joko uskonnollisia kysymyksiä tai pelkästään psyykkiseen tilaan liittyviä asioita, tai näitä molempia, kiteyttää Kettunen sielunhoidon määritelmää.

Nykymaailman privatisoituminen johtaa siihen, että joillain ihmisillä voi mennä monta päivää ilman että kukaan kysyy, mitä hänelle kuuluu. Sielunhoito ja kohtaaminen voivat vähimmillään olla esimerkiksi jutustelua kirkkokahveilla, ulottuen sielunhoidon erityisosaamista vaativiin keskusteluihin eksitentiaalisesta ahdistuksesta ja hengellisestä kaipauksesta.

– Ajattelisin, että aina kun pohditaan mitä on sielunhoito, voitaisiin aina esittää kysymys siitä, tuleeko ihminen välitetyksi, tuleeko sellainen kokemus, että minähän olen rakastettu, välitetty, jopa kaivattu, Kettunen kuvailee sielunhoidon kokemuksellisuutta.

Kettunen jaottelee ja kuvaa esityksessään sielunhoidon neljässä eri osassa, listan alussa sielunhoidon alue on laajin osaamisvaatimusten ollessa suppeimmat, listan lopussa sielunhoidon alueen ollessa suppein mutta samalla asettaen suurimmat osaamisvaatimukset sielunhoidolle:

  1. keskinäinen sielunhoito
  2. paikallisseurakuntien pastoraalinen sielunhoito
  3. terapeuttisesti suuntautunut erityissielunhoito
  4. pastoraalipsykoterapia

Millaista kohtaamista ja vuorovaikutusta tarvitaan sielunhoitosuhteen syntymiselle, entä mikä on kirkon rooli instituutiona sielunhoidossa ja kohtaamisessa?

Kuuntele Kettusen puheenvuoro kokonaisuudessaan:

KuunteleKesto: 59’42”

Kohtaamisen kirkko:

Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki.

Kohtaako kirkko mediassa?

Miten kirkko kohtaa ihmisen median kautta? Tätä pohti kuopiolaisen Alavan kirkon Kohtaamisen kirkko -luentosarjassa toimittaja, Sana-lehden päätoimittaja Heli Karhumäki.
Piispa emeritus Wille Riekkinen

Kohtaako kirkon oppi ihmisen älyllisen pohdinnan?

Paljonko kuljemme muiden määrittämiä polkuja, ja paljonko niiltä poluilta uskaltaa katsella polkujen ulkopuolelle? Näitä teemoja pohti piispa emeritus Wille Riekkinen kuopiolaisen Alavan kirkon Kohtaamisen kirkko -luentosarjassa.
Professori emeritus Paavo Kettunen

Kohtaako kirkko jäsenensä sielunhoitotyössä?

Mitä on sielunhoito ja mitä on kohtaaminen? Tässä kaksi kysymystä, jotka professori emeritus Paavo Kettunen esittää ja joihin vastaa kuopiolaisen Alavan kirkon Kohtaamisen kirkko -luentosarjassa.

Vastaa