Kuinka ilmansaasteet vaikuttavat aivoterveyteen?

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ilmansaasteiden on jo pitkään tiedetty olevan terveydelle haitallista, mutta voiko ilmansaasteilla olla vaikutusta myös aivoterveyteen? Tätä selvitetään Itä-Suomen yliopistossa juuri alkaneessa tutkimushankkeessa.

Tavoitteena on pyrkiä ensimmäistä kertaa selvittämään ilmansaasteiden yhteyttä aivojen toimintaan sekä Alzheimerin taudin syntymekanismeihin. Dosentti, akatemiatutkija Katja Kanninen kertoo, että tutkimus pyrkii tarjoamaan mahdollisia kehityskohteita aivosairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon.

– Eniten on tutkittu ilmansaasteiden vaikutuksia sydämeen ja hengityselimiin, mutta hiljattain on havaittu, että ilmansaasteilla voi olla vaikutusta myös muihin elimiin, kuten aivoihin. On tutkimuksia, joissa on jo osoitettu, että ilmansaasteilla ja Alzheimerin taudilla on yhteys.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 19’27”

Vastaa