Aspekti 28.4.2018

    Jaa Facebookissa
    Tweettaa Twitterissä

    Aspekti Yle Puheella lauantaina 28.4.2018 ja uusinta sunnuntaina 29.4.2018.

    StopDia-tutkimushankkeen verkkosivuilta löytyvä diabeteksen riskitesti avattiin verkossa reilu vuosi sitten. Oman riskinsä on käynyt selvittämässä jo huima määrä eli 185 000 suomalaista.
    – Tutkimuksemme mukaan testi on nopea ja kustannusvaikuttava tapa selvittää oma riski jo ennen laboratoriotutkimuksia, toteaa koordinaattori Tanja Tilles-Tirkkonen.

    Tietokonepelit voivat olla motivoiva ja kustannustehokas hoitomuoto kuntoutuksen saralla. Kuntouttavat tietokonepelit tukevat muun muassa fysioterapian tarpeita. Miltä näyttää harjoittelu kävelysimulaattorin virtuaalisessa ympäristössä tai kuinka peli tukee aivoverenkiertohäiriöstä toipuvaa kuntoutujaa?

    Millaisia fysiologisia reaktioita tunteet aiheuttavat? Hikoilevatko kädet, rypistyykö otsa, mitä tapahtuu verenpaineelle, silmänliikkeille, sykkeelle tai aivojen aktiivisuudelle? FM Pekka Kuopan väitöstutkimuksessa tutkittiin ruokakuvien aiheuttamia fysiologisia vasteita eli millaisia reaktioita syntyi kun koehenkilöille näytettiin kuvia ruuista.

    Ei ole kieltenopiskelukaan enää entisellään. Siinä missä ennen istuttiin luokassa opettajaa kuunnellen ja päntättiin sanastoa, voi nykyään opiskella oman ammattialansa englantia jännittävän äänidekkarin muodossa. Viime kesänä noin 160 opiskelijaa eri puolilta Suomea suoritti kieliopintoja verkkokurssin avulla. Aineistona oli kertomus aivoja syövästä amebasta ja sitä levittävästä murhaajasta.

    Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

    kuunteleKesto 60’00”

    Lisää Aspekteja (kantti.net)

    Yle Puhe

    Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

    Vastaa