Naiset, muoti ja valta

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Trendianalyytikko Kati Hienonen

Kuopiossa järjestettiin Minna Canthin päivänä useita tasa-arvon ympärille rakennettuja tapahtumia. Yksi niistä oli Snellman-kesäyliopiston Kuopion Muotoiluakatemialla järjestämä tilaisuus, jossa esiin nousivat naisten muoti, yhteiskunnallinen murros ja valta, jota on jaettu sukupuolten välillä myös muodin avulla.

Muotoiluakatemian opiskelijoiden muotinäytöksen (katso kuvat sivun alalaidasta) lisäksi tilaisuudessa kuultiin Humanismin illat -luentosarjaan kuulunut esitelmä naisista, muodista ja vallasta. Luennoitsijana toimi trendianalyytikko Kati Hienonen.

Naiset ovat perinteisesti olleet muodin edelläkävijöitä, mutta illaisia yhteiskunnallisia mullistuksia ja muutoksia vallan mekanismeissa on muodin avulla saavutettu? Hienonen piirtää esitelmässään kuvan naisten muodista ja sen vaikutuksista satojen vuosien takaa aina tähän päivään saakka.

Hienonen nostaa esitelmässään esiin kaksi isoa muodin vaikuttajaa, Chanelin ja Madonnan.
– Muotia ja valtaa ei voi käsitellä ilman Chanelia. Chanel vapautti naiset ajattelemaan itse, Hienonen toteaa.
– Muotitalot ja tehtaat olivat miesten omistuksessa, kunnes Chanel astui mukaan kuvioihin. Chanel oli hatuntekijä, ja hänestä oli hiljalleen kehkeytymässä etevä liikenainen ja muotisuunnittelija, joka oli uransa huipulla 30-luvulla.

– Madonna on mielenkiintoinen siksi, että hän on todella muuntautumiskykyinen ja ajan hengessä kiinni oleva artisti, joka käytti mediaa ja omaa seksuaalisuuttaan vallan välineenä. Hän toi esiin myös sen, että naisella on oikeus olla yksilö, ja että seksuaalisuutta saa tuoda esiin, myös yliampuen.
– Madonna ehkä kyseenalaistaa naisen esineellistämisen sikäli, että herää kysymys, kenellä on oikeus esineellistää, kuka esineellistää ja ketä?

– Tässä herää kuitenkin kysymys siitä, ampuvatko nämä valtapyrkimykset yli seksipainotteisuudellaan? Miten oikeasti todellinen valta saavutetaan? Muodilla on sellainen taipumus, että mennään ääriliikkeestä toiseen. Olemmko me hiljalleen saavuttamassa jotain uutta aikaa, jolloin ääripiste tämän seksuaalisuuden painottumisella on muuttumassa, Hienonen kysyy.

Kuuntele Hienosen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 55’40”

 

Katso myös Hienosen luennossaan käyttämä diaesitys:

Naiset, muoti ja valta (PDF)

 

Vastaa