Humanismin Illat, vieraana Erkki Toivanen. Kuva: Kimmo Salvén
K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

kantti.net - kulttuuri ja historia

Tältä sivulta löydät kantti.net -verkkopalvelun kulttuuria ja historiaa käsittelevän materiaalin aikajärjestyksessä. Jokaisella sivulla on korkeintaan 10 aihetta, lisää löydät sivun alalaidan linkkejä seuraamalla.


Kuva: Kimmo Nyyssönen» Professori Timo Airaksinen: Totuus

Kuopion kauppatorin laidassa sijaitsevassa Lyseon lukiossa järjestettiin 11.10.2006 kuopiolaisille lukiolaisille suunnattu filosofiaseminaari J. V. Snellmanin hengessä.

Iltapäivän ensimmäinen puhuja oli Helsingin Yliopiston professori Timo Airaksinen, joka pohti puheenvuorossaan totuutta. Mikä on totuus ja mikä on sen suhde empiiriseen tietoon? Entä mikä on totuuden suhde fiktioon?

Kuva: Kimmo Nyyssönen» Runoilija, taiteilijaprofessori Risto Ahti: J. V. Snellman ja suomen kieli

Kuopion kauppatorin laidassa sijaitsevassa Lyseon lukiossa järjestettiin 11.10.2006 kuopiolaisille lukiolaisille suunnattu filosofiaseminaari J. V. Snellmanin hengessä.

Aamupäivän toinen puhuja oli runoilija, taiteilijaprofessori Risto Ahti. Hän maalaa omassa puheenvuorossaan vahvan 1800-luvun alun ajankuvan.

Kuva: Kimmo Nyyssönen» Eero Ojanen: Tie - tietäminen

Kuopion kauppatorin laidassa sijaitsevassa Lyseon lukiossa järjestettiin 11.10.2006 kuopiolaisille lukiolaisille suunnattu filosofiaseminaari J. V. Snellmanin hengessä.

Aamupäivän ensimäisen puheevuoron sai FL, Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtaja Eero Ojanen. Ojanen määritteli puheessaan tien, tiedon ja totuuden yhteyttä - mutta painotti myös sitä, ettei asioita edes tulisi aina tiukasti määrittää.

Kuva: Kari Salmela» Tarinoiden ilta tutustutti lapsia sadun maailmaan

Lokakuisena iltana Kuopion Aurinkorinteen koululla kävi huiske ja hulina. Koulun ja vanhempainyhdistyksen järjestämä Tarinoiden ilta oli muuten kuin mikä tahansa koulupäivä. Paitsi, että se oli illalla ja koulu oli täppösen täynnä kummituksia, velhoja ja ties mitä satuolentoja.

Vanhemmille esitelmöinyt Helena Linna painotti lapsen maailman huomioimista kun häntä opastetaan kirjojen maailmaan.

Kuva: Anne Haapalainen» Kulttuuriteollisuus porskuttaa vahvasti

Suomalaista kulttuuria viedään maailmalle yhä enenevässä määrin muun muassa oopperan, tietokonepelien ja pop-musiikin voimin. Vuosien määrätietoinen työ kulttuuriteollisuuden ja kulttuuriyrittäjyyden edistämiseksi alkaa kantaa hedelmää. Mutta mitä kulttuuriteollisuudella ymmärretään? Entä miten luovan tuotannon toimialat ovat sopeutuneet taloudellisuuden vaateisiin?

Kuva: Kimmo Nyyssönen» Kansakunnan sijaiskärsijät - sotasyyllisyys uudelleen arvioituna

Europarlamentaarikko, FT Lasse Lehtinen valottaa luennossaan jatkosodan jälkeisen historian vaiheita. Voimakkaasti mielipiteitä jakaneessa sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä tuomittiin Suomen sodanaikaista poliittista johtoa.

Luento kuuluu Ikääntyvien yliopiston luentosarjaan, järjestäjinä ovat Kuopion kesäyliopisto ja Kuopion yliopiston avoin yliopisto.

Kuva: » Heijastimen muodonmuutos

Miltä kuulostaisi heijastin, joka kulkee aina huomaamatta mukana, ei unohdu syyspimeällä kotiin piironginlaatikkoon tai irtoa hakaneulasta omille teilleen? Tekstiilimuotoilun opiskelija Pauliina Ahosen laukut, huivit ja hameet tuovat aivan uudenlaisia ratkaisuja heijastimelle, sillä tuotteiden sisään on kudottu heijastinlankaa. Heijastavuus on huomaamaton, mutta sopivassa valossa yllättää hohtavuudellaan.

Kuva: Anne Haapalainen» Historiallisesti merkittävän Tiukanlinnan peruskorjaus valmis

Kuopion yliopiston alueella Savilahdessa sijaitseva funkkistyylinen Tiukanlinna on avattu juhlataloksi perusteellisen remontin jälkeen. Tiukanlinna sekä kymmenkunta muuta valkoiseksi rapattua tasakattoista rakennusta muistuttavat alueen historiasta Valtion ammuslataamona.

Kuva: Kimmo Nyyssönen» J.V. Snellman 200 vuotta - Juhlarahan julkistaminen

Kuopiossa järjestetään vuoden 2006 aikana J.V. Snellmanin 200-vuotisjuhlaan liittyen useita eri tilaisuuksia. 8.1.2006 Kuopion kaupungintalolla järjestetyssä tilaisuudessa julkistettiin J.V. Snellman 200 vuotta -juhlavuoden kunniaksi lyöty juhlaraha. Juhlarahan julkisti Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.
Voit kuunnella tilaisuudesta taltioidun puheenvuoron Kantin verkkosivuilta.

Kuva: Kimmo Nyyssönen» J.V. Snellman 200 vuotta - J.V. Snellmanin avioliitto- ja perhekäsitykset

Kuopiossa järjestetään vuoden 2006 aikana J.V. Snellmanin 200-vuotisjuhlaan liittyen useita eri tilaisuuksia. 6.1.2006 pidetyssä tilaisuudessa aiheena olivat J.V. Snellmanin perhe- ja avioliittokäsitykset sekä ajatukset kasvatuksesta.
Voit kuunnella tilaisuudesta taltioidut puheenvuorot Kantin verkkosivuilta.

Edelliset 10 aihetta

Seuraavat 10 aihetta