Lokki

Lokki on ohjelmasarja Anton Tsehovin Lokki-näytelmän saattamisesta Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistoon.

Skenografi luo näkymättömän maailman todeksi

– Kuopion uusittu teatteritalo ja sen mahdollisuudet ovat olleet meillä suunnittelun lähtökohtina. Teatterin tekniikka tulee olemaan orgaaninen osa esitystä, kertoo skenografi Veera-Maija Murtola, jonka vastuulla ovat Lokki-näytelmän puvustus ja lavastus.

Näyttelijä ui roolinsa nahkoihin

– Lokki on ihmissuhdenäytelmä. On aina mielenkiintoista tutkia mikä on ihminen, minkälainen se voi olla ja mitä kaikkea siinä on ja ajatella sitä kautta, että ihminen ei ole pelkästään hyvä tai paha, vaan siinä on kaikkia puolia, kertoo Kuopion kaupunginteatterin Lokki-näytelmässä nuoren Ninan nahkoihin uiva näyttelijä Sari Harju.

Ohjaaja on luotsi, jota näyttelijät seuraavat

– Ohjaajana olen koko joukon luotsi, jonka yhtenä tärkeimpänä tehtävänä on pitää huolta siitä, että kaikilla on hyvä olla ja että kaikki tykkää tehdä tätä juttua. Silloin prosessi on luovaa ja silloin syntyy kaikkea ihanaa, tuumaa Heini Tola, joka vierailee Kuopion kaupunginteatterissa ohjaamassa Anton Tsehovin Lokki-klassikon.

Kuiskaaja pelastaa näyttelijän huutamalla

Sanna-Mia Toikkanen tekee näkymätöntä, mutta ei kuulumatonta työtä Kuopion kaupunginteatterissa. Kuiskaaja on pelastava enkeli, joka tarpeen tullen pitää näytelmän liikkeessä. – Kyllä kuiskaajan pitää olla kiinni teoksen rytmissä ja hengittää tekstin, näyttelijöiden ja koko tuotannon kanssa.

Näytteleminen on joukkuelaji

– Kyllä roolin kuin roolin pitää mennä nahkoihin, muuten näyttelemisestä tulee ulkokohtaista. Ohjaaja näkee roolin omalla tavallaan, näyttelijä omalla tavallaan ja sitten pitää löytää balanssi, että ollaan samalla aaltopituudella, kertoo näyttelijän työstä neljäkymmentä vuotta lavoilla loistanut Mauri Saikkonen.

Teatteriesitys saa jakaa mielipiteitä

– Kyllä ensi-illan huuma jaksaa aina säväyttää, jotain maagista siinä aina on. Takana on pitkä harjoitusperiodi, joka tulee maaliinsa ja siitä alkaa esityskausi, tuumaa Kuopion kaupunginteatterin teatterinjohtaja Pekka Laasonen. Kuuntele mitä teatterin kulisseissa tapahtuu ensi-illan aikana.

Tuoreimmat