Reformaatio katolisin silmin

Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa juhlavuoden teemaan liittyvä luentosarja. Mitä katolinen kirkko ajattelee reformaatiosta, miten se on suhtautunut reformaatioon aiemmin, ja kuinka nyt? Tästä kertoo piispa Teemu Sippo SCJ.

Kirkon usko ja tieteellinen maailmankuva

Millainen on uskon ja tieteen välinen suhde? Usein ajatellaan, että ne ovat keskenään jyrkästikin ristiriidassa. Filosofiakahvilassa oman näkemyksensä asiaan toi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.
kirkkoneuvos, Kirkon Ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen

Tunnustuskirjat reformaation ilmentäjänä

Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa juhlavuoden teemaan liittyvä luentosarja. Yksi luennoitsijoista on kirkkoneuvos, Kirkon Ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen, joka puhui omassa luennossaan tunnustuskirjoista reformaation ilmentäjinä.

Loppiainen muistuttaa lähetystyöstä

Loppiainen päättää joulunajan. Tai sitten ei, toisenlaisiakin tulkintoja asiasta löytyy. Joulun ajankohdastakinhan on erilaisia tulkintoja. Mutta loppiaisena tuli kuitenkin itämaan viisaita tietäjiä katsomaan syntynyttä Jeesus-lasta. Nuo kolme kuningasta muistuttavat meitä edelleen lähetystyöstä.

Kiirastorstai

Kulunut viikko on ollut hiljainen viikko. Tuhkakeskiviikkona alkanut katumusaika päättyy kiirastorstain ehtoollisjumalanpalvelukseen. Esillä ovat meille kaikille tutut tarinat Getsemanen puutarhasta sekä Jeesuksen ja hänen opetuslastensa viimeisestä yhteisestä ateriasta.

Luterilainen reformaatio tänään

Osana reformaation merkkivuoden tapahtumien sarjaa järjestettiin Kuopion Alavan seurakunnassa teemaan liittyvä luentosarja. Syksyn viimeinen luennoitsija oli piispa Jari Jolkkonen, joka kertoi puheenvuorossaan Lutherin teeseistä ja luterilaisesta reformaatiosta tänään.

Musiikki vie maailmalle: kanttorina arabikristittyjen parissa

– Kerran rehtori soitti, että koulut on suljettu levottomuuksien takia. Tämä kuvastaa tilannetta, että tiettyinä aikoina tietyillä paikoilla on vaarallista liikkua, mutta kun ne tietää, niin siellä voi elää tavallista arkea, kertoo kanttori Joona Saraste arjestaan Länsirannan palestiinalaisalueilla.

Pyhäinpäivänä kynttilän liekki vie viestiä

Suomessa pyhäinpäivä on perinteisesti ollut hiljainen ja harras päivä, mutta ajan saatossa sen viettoon on ujuttautunut uudenlaista sisältöä. Miten kurpitsalyhdyistä ja pelottavista asuista tunnettu halloween istuu pyhäinpäivän teemoihin? Entä mitä pyhä merkitsee nykyajan ihmisille?
Emeritusprofessori Jussi T. Lappalainen

Miksi punakaarti hävisi?

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Suomen sisällissodasta. Kuopiossa järjestettiin vuoden 1918 tapahtumia käsitellyt yleisöseminaari "Sata vuotta sisällissodasta", jonka aluksi kuultiin Jussi T. Lappalaisen esitys Miksi punakaarti hävisi?

Piispa Henrik on sekä legenda että pyhimys

Eletään tammikuuta vuonna 1156. Köyliönjärven jäällä käydään kamppailua elämästä ja kuolemasta. Osapuolina ovat piispa Henrik ja talonpoika Lalli. Piispa Henrik kärsi marttyyrikuoleman, mutta jäi elämään sekä legendana että pyhimyksenä.

Tuoreimmat