Digiajan koulua rakentamassa

Digitalisaatio puskee läpi kaikilla rintamilla, eikä koulumaailma ole sen osalta mikään poikkeus. Savonlinnan normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti kertoo puheenvuorossaan digiajan koulusta, missä me olemme koulun digitaalisuuden osalta nyt menossa?

Talouden logiikka vs. taiteen logiikka

Miten taide ja kapitalismi on sovitettavissa yhteen, voiko ne sovittaa ilman talouden ja taiteen logiikoiden yhteentörmäystä? Saneleeko talous taiteilijan vapautta? Näitä kysymyksiä pohti tai­teen­so­si­o­lo­gi­an pro­fes­so­ri Erk­ki Sevänen Filosofiakahvilassa.
Pastori Teemu Voutilainen puhui Puijon seurakunnan keskustelusarjassa mediasta ja kuplista.

Kuplatietoisuus ja valhemediat – informaatioyhteiskunnan sudenkuopat

Nykyisin jokainen voi valita oman totuutensa. Näin toteaa tiedosta ja mediasta Puijon seurakunnan keskustelusarjassa puhunut pastori Teemu Voutilainen, joka analysoi kuplatietoisuuden ilmiötä aikamme yhteiskunnassa. Miksi uskomusfaktat vetoavat ihmisiin? Miksi yksittäisen kokemusasiantuntijan näkemys kumoaa tutkitun tieteellisen tiedon? Ovatko arvot puhtaasti makuasioita?

Miten kipua pitäisi hoitaa?

Kivun hoidon käypä hoito -suositukset julkaistiin vuosi sitten joulukuussa. Suositusten mukaan kivun hoito perustuu ensisijaisesti lääkkeettömiin hoitomuotoihin. Lääkkeellinen hoito on kuitenkin käytännössä usein se, mitä lääkärillä määrätään. Miten kipua siis pitäisi hoitaa?
Neurologian erikoislääkäri Kauko Pitkänen

Kuntoutuksen digitalisaatio – etäohjauksella ja tietokonepeleillä parempaa toimintakykyä?

Tietokonepelit voivat olla motivoiva ja kustannustehokas hoitomuoto kuntoutuksen saralla. Kuntouttavat tietokonepelit tukevat muun muassa fysioterapian tarpeita. Miltä näyttää harjoittelu kävelysimulaattorin virtuaalisessa ympäristössä tai kuinka peli tukee aivoverenkiertohäiriöstä toipuvaa kuntoutujaa?

Maailma muuttuu - muuttuuko koulu?

Meillä kaikilla on oma kokemuksemme ja mielipiteemme koulusta, omat muistot voivat kuitenkin olla jo kaukana nykypäivän arjesta. Itä-Suomen yliopiston professori Janne Pietarinen pohtii Suomi 100 -juhlavuoden Studia Generalia -tilaisuudessa koulun muuttumista maailman mukana.

Kirkon usko ja tieteellinen maailmankuva

Millainen on uskon ja tieteen välinen suhde? Usein ajatellaan, että ne ovat keskenään jyrkästikin ristiriidassa. Filosofiakahvilassa oman näkemyksensä asiaan toi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen.

Miten homot saavat rakastaa?

Eurooppalainen kulttuuri on jyrkästi tuominnut homoseksuaalisuuden aina 1900-luvun alkuun saakka. Se on tullut näkyväksi ja sallituksi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Muutos on alkanut yhteiskunnasta ja on yleensä tullut viiveellä kirkkoihin. Erityisesti kirkoissa aihe jakaa edelleen mielipiteitä.

Eurooppa filosofisena ideana

Euroopan ideasta Filosofiakahvilaan saapui puhumaan Eu­roop­pa-tut­ki­muk­sen tut­ki­ja­toh­to­ri Timo Miet­ti­nen, joka valotti alustuksessaan ajatusta yhtenevän Euroopan synnystä. Idea on peräisin jo satojen vuosien takaa.

10 vuotta lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä

– Tavoitteena on löytää kroonisten sairauksien riskiryhmiä jo lapsuusiässä, toteaa professori Timo Lakka lasten liikunta- ja ravitsemus -tutkimuksen lähtökohdista. Lakka puhui aiheesta Lasten liikunta- ja ravitsemus -tutkimuksen 10-vuotisjuhlaseminaarissa.

Tuoreimmat