Kaihileikkaus parantaa elämänlaatua

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Hoidon vaikuttavuus on päivän sana terveydenhuollossa. Mutta kuinka hoidon vaikuttavuutta voidaan mitata potilaan näkökulmasta? Yksi vastaus kysymykseen on elämänlaatumittari, jolla mitataan terveyteen liittyvää elämänlaatua ja katsotaan, kuinka tehty operaatio siihen vaikuttaa.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto
LL Susanna Porela-Tiihonen

LL Susanna Porela-Tiihonen selvitti väitöstutkimuksessaan kaihileikkkattujen potilaiden tyytyväisyyttä hoitoonsa ja leikkauksen tulokseen. Käytössä oli Suomessa kehitetty 15-D-elämänlaatumittari.

– Kun leikataan kaihia, niin siinä korjataan näköä ja luulisi, että se ei elämänlaatumittaria liiemmin heiluttaisi. Kuitenkin siellä nousi monia asioita potilaan arjessa, jotka olivat paremmin leikkauksen jälkeen lähtien ihan liikkumisesta ja sairaudentunnosta, Susanna Porela-Tiihonen toteaa.

Hoidon vaikuttavuuden ja elämänlaatuasioiden kannalta myös kaihileikkauksen oikea ajoitus on tärkeää.
– Ne, kenellä näkökykyyn liittyvää haittaa oli ehtinyt tulla vähemmän, olivat tyytyväisempiä leikkauksella saavutetun elämänlaadun paranemiseen. Kun kaihi leikataan ajoissa, potilaan elämänlaatu ja arjessa pärjääminen eivät ole vielä ehtineet heikentyä näkökyvyn vuoksi.

kuuntele Kesto 10’05”

Lääketieteen lisensiaatti Susanna Porela-Tiihosen lääketieteen alan väitöskirja Kaihileikkauksen jälkeinen toipuminen tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 10.4.2015.

Vastaa