Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Alzheimerin tautia sairastava potilas saattaa omasta mielestään elää täysipainoista ja normaalia elämää, mutta omaishoitaja on helisemässä muistipulmien, arjessa selviytymisen tai vaikkapa hankalien käytösoireiden kanssa. Tuore väitöstutkimus osoittaa, että potilaan kyky arvioida tilaansa ja elämänlaatuaan näyttää heikkenevän enemmän ja varhaisemmassa vaiheessa sairautta kuin aiemmin on ajateltu.

LL Kristiina Hongisto

LL, geriatrian erikoislääkäri Kristiina Hongisto kertoo, että muistisairas elää hetkessä ja sen hetkisessä tunnetilassa.

– Alzheimerpotilas voi elää tyytyväisenä ja onnellisena, mikäli perusasiat ovat kunnossa ja hän on tutussa ympäristössä läheisten ihmisten kanssa. Sen sijaan sairaus vaikuttaa omaishoitajan elämään sairauden edetessä ja avuntarpeen kasvaessa. Etenkin jos potilaalle tulee käytösoireita, niin omaishoitaja kokee elämänsä kuormittavana ja toisaalta arvioi potilaan elämänlaadun huonommaksi kuin potilas itse.

Hongiston mukaan terveydenhoitohenkilöstön tulisikin nykyistä enemmän hyödyntää myös potilaan hyvin tuntevan omaishoitajan näkemystä potilaan terveydentilasta ja elämänlaadusta.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 16’59”

 

Lääketieteen lisensiaatti Kristiina Hongiston väitöskirja Quality of life and neuropsychiatric symptoms in patients with Alzheimer’s disease – the ALSOVA follow-up study tarkastetiin Itä-Suomen yliopistossa 3.2.2017.

Vastaa