Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Apostolien muistopäivä:

Vietetään 6. sunnuntaina helluntaista.

Aiemmin useilla apostoleilla oli omat muistopäivänsä, jotka yhdistettiin yhdeksi muistopäiväksi vuonna 1772.

Liturginen väri on punainen.

Apostolien päivänä muistellaan apostoleita, joista moni koki marttyyrikuoleman. Aiemmin useilla apostoleilla oli oma muistopäivänsä, esimerkiksi keskiajalla vietettiin kesäkuun lopulla Paavalin ja Pietarin kuoleman muistopäiviä. Nämä yhdistettiin vuonna 1772 apostolien päiväksi, jota alettiin viettää kuudentena sunnuntaina helluntaista. Tänä vuonna muistopäivää vietetään 5. heinäkuuta.

Apostolien määrä vaihtelee tulkintojen mukaan.
– Yksinkertaisimman käsityksen mukaan apostolit olivat ne 12 raamatussa nimeltä mainittua opetuslasta. Raamatussa kerrotaan myös, että Jeesus lähetti 72 opetuslasta kiertämään Israelin aluetta, kertoo tulkinnoista rovasti Raili Pursiainen.

Apostoleiksi valikoitui hyvin erilaisia ihmisiä: kalastajia, tullimiehiä, tavallisia kansalaisia, ei niinkään eliittiä tai kirjanoppineita. Mutta miten nämä apostolit sitten valikoituivat?
– Kulkiessaan siellä ihmisten keskellä Jeesus aina löysi ihmisiä, joita hän halusi mukaansa.

Ehkä yllättävin Jeesuksen seuraajista oli Paavali, joka aiemmin vainosi kristittyjä.
– Paavali on tavallaan se kolmastoista opetuslapsi. Paavali oli matkalla ja sai näyn jossa Jeesus kutsui hänet opetuslapsekseen.

Marttyyrikuolemat loivat apostolien päivän, mutta millainen sanoma siihen kätkeytyy?
– Ylipäätään se, että muistamme uskosta todistamista ja sitä että me kaikki olemme Jeesuksen kutsumia kristittyjä ja todistamme kukin omalla tavallamme siitä uskostamme, Pursiainen kiteyttää.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto 7’13”

Ohjelmasarjan etusivulle:

Kirkon pyhät

Vastaa