Ovatko vieraslajit uhka kotoperäiselle rapukannalle?

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Tänä kesänä on uutisoitu Suomen merialueiden uusimman vieraslajin eli liejutaskuravun mahdollisesta leviämisestä sisämaan järviin. Kotoperäistä jokirapukantaamme on kuritettu vuosien varrella täpläraputulokkailla ja rapurutolla, onko nyt siis syytä olla huolissaan myös vieraslajien suhteen?

Kuva: Anne Heikkinen
Tutkija Japo Jussila (arkistokuva)

– Yleisesti ottaen mua pelottaa nämä vieraslajiäyriäiset, jotka on todettu esimerkiksi rapuruton levittäjiksi. Tämä on iso uhka, toteaa rapututkija Japo Jussila Itä-Suomen yliopistosta.

Jussilan mukaan vieraslajit voivat tautien levittämisen lisäksi kamppailla elintilasta muiden makean veden äyriäisten kanssa.

Mutta mistä piskuinen liejutaskurapu ja muut vieraslajit löytävät tiensä pohjolan perukoille?

– Kyllä vieraslajien yleisin leviämistie on ihmisen avustuksella. Esimerkiksi kauppalaivojen painovesilastin mukana kulkeutuu äyriäisiä. Monet Eurooppaan rantautuneet taskuravut ovat kulkeutuneet juuri kaupallisen lastin mukana ja aivan vahingossa. Kauppalaivat kulkevat mereltä myös sisävesille ja kuljettavat näitä lajeja mukanansa, Jussila kertoo.

kuuntele Kesto: 11’15”

Vastaa