Taidevartti: Johannes Takanen – Aino

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Taidevartissa tutustutaan aikanaan säädyttömyydellään kohun nostattaneeseen Johannes Takasen (1849–1885) Aino-veistokseen. Teos kuvaa Kalevalan nuorta Ainoa, joka on joutumassa vanhan Väinämöisen puolisoksi.

Kuopion taidemuseon kipsinen Aino kuuluu Kuopion Luonnon Ystäväin yhdistykselle, jolle luonnontieteilijä A.J. Mela testamenttasi sen ”kaupungin museon siemeneksi”. Melan taloudenhoitajan toimesta patsas oli verhottu harsokankaaseen, mutta hän ei uskaltanut siirtää sitä kokonaan pois, koska ”tuo lehtuor siitä näytti tykkäävän”.

Takanen veisti teoksen Roomassa. Kuvanveistäjä tunnetaan myös vuonna 1886 paljastetusta J.V.Snellmanin patsaasta, joka on Kuopion vanhin julkinen teos.

Video YouTubessa:

https://www.youtube.com/watch?v=AP9jiqiBlDw

Ohjelmasarjan etusivulle:

Taidevartti

Lisää näyttelyistä:

Kuopion museoiden näyttelyitä

Vastaa