Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Amarantti ja kvinoa ovat ikivanhoja viljelykasveja, jotka on nyt löydetty uudestaan. Suomalaisistakin ruokakaupoista jo löytyvä kvinoa oli inkojen tärkein viljelykasvi ja amarantti puolestaan asteekkien arkiruokaa.

Näitä molempia viljelyskasveja yhdistää se, että ne ovat todella ravinnerikkaita, luontaisesti gluteenittomia ja kaiken hyvän lisäksi kasvavat vaatimattomissa, jopa karuissa olosuhteissa.

– Maailmassa on noin 7 000 kasvia, jotka kävisivät ravinnoksi, mutta maailmalla käytetään eniten vehnää, riisiä ja maissia, luettelee projektisuunnittelija Roseanna Avento Itä-Suomen yliopistosta.

Avento on juuri palannut Perusta, jossa yliopistolla on käynnissä uusia elintarviketuotteita kvinoasta ja amarantista kehittävä hanke. Perun lisäksi hankemaana on Kenia.

– Suomessa gluteenittomille tuotteille on kysyntää, sillä meillä on paljon keliakiasta kärsiviä ihmisiä. Maailmalla puolestaan näistä kasveista voi löytyä yksi ratkaisu maailman ruokaturvan ongelmiin.

Hankkeen aikana amarantista ja kvinoasta on kehitetty uusia tuotteita, joilla Roseanna Avento näkee olevan paljon potentiaalia.

– Suomessa kehitettiin täysin gluteenittomia tuotteita, kuten keksejä, muffineita ja näkkileipää. Perussa kehitettiin muun muassa energiapatukoita. Keniassa tuotekehitys keskittyi täysin amaranttiin, josta syntyi smoothieita, jogurtteja ja ketsuppia.

Hanke on ulkoministeriön rahoittama ja osa CIMO:n North-South-South -verkostoa.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 18’45”

 

1 KOMMENTTI

Vastaa