Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ilmakehän tutkimusta ja siihen liittyviä mittauksia tehdään tiiviillä kammalla ympäri maailmaa. Ei kuitenkaan aivan kaikkialla, sillä tähän saakka esimerkiksi Afrikan mantereen mittaustiedot ovat olleet puutteellisia.

Helsingin yliopiston, Ilmatieteen laitoksen ja eteläafrikkalaisen North-West Universityn yhteistyössä ylläpitämä ilmakehän mittausasema on nyt paikkaamassa tätä puutetta.

– Afrikan mantereella on miljardi ihmistä ja savanniekosysteemi on yksi globaalisti merkittävimpiä ekosysteemejä. Meillä on ainoa mantereen sisäosissa oleva mittausasema ja mittauksemme edustavat monessa asiassa koko Afrikan mannerta, kertoo ryhmäpäällikkö Lauri Laakso Ilmatieteen laitokselta.

Etelä-Afrikassa tutkimustyössä on ollut muun muassa tutkija Petri Tiitta Itä-Suomen yliopiston pienhiukkas- ja aerosoliteknologian laboratoriosta. Hänen erityisalaansa on aerosolihiukkasten reaaliaikainen kemiallisen koostumuksen mittaus.
– Aerosolimassaspektrometrillä saadaan reaaliaikaisesti mitattua hiukkasten koostumus ja koko. Tämä tutkimus on kautta aikojen ensimmäinen pitkä yhtäjaksoinen ilmakehän aerosolien kemiallisen koostumuksen mittaus Afrikassa, Tiitta kertoo.

Tutkimuksessa kerättyä aineistoa on hyödynnetty ilmakehän globaalimallien toiminnan arvioinnissa ja kehittämisessä.

Kuuntele Laakson ja Tiitan haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 20’06”

Vastaa