Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
FM Maarit Liimatainen

Yli puolet suomalaisista soista on ojitettu metsätalouden käyttöön ja noin neljännes metsistämme kasvaa turvemailla. Luonnontilaiset suot sitovat hiiltä ja voimakkaan kasvihuonekaasun eli dityppioksidin päästöt ovat erittäin pienet. Ojituksen myötä turpeen hajotus kiihtyy, hiilidioksidipäästöt kasvavat ja dityppioksidipäästöt voivat voimistua merkittävästi.

FM Maarit Liimataisen väitöstutkimuksessa selvitettiin voisiko tuhkalannoitus vähentää suometsien korkeita dityppioksidipäästöjä.

– Tuhkalannoitus lisää puuston kasvua etenkin ravinteikkaissa suometsissä ja se saattaa vaikuttaa suometsien kasvihuonepäästöihin. Lisätutkimusta tarvitaan kuitenkin ehdottomasti lisää, Liimatainen toteaa.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 15’43”

FM Maarit Liimataisen väitös Dityppioksidipäästöjä kontrolloivat tekijät ojitetuilla soilla - puuntuhkalannoituksen vaikutukset tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 16.12.2016.

 

Vastaa