Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Biologiset lääkkeet ovat tehneet läpimurron lääkemarkkinoilla. Professori Hannu Raunio Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että joidenkin tilastojen mukaan jopa puolet uusista lääkkeistä on biolääkkeitä ja niitä on tulossa markkinoille vielä lisää.
– Biologisten lääkkeiden mahdollisuuksia etenkin syövänhoitopuolella on loputtomasti, Raunio kuvaa.

Ensimmäiset tehokkaat biologiset lääkkeet syntyivät autoimmuunitautien hoitoon noin 15 vuotta sitten. Sen jälkeen biolääkkeiden kehitys ja valmistus ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti, vaikka niiden käyttöä rajoittaa varsin kallis hinta.

– Biologiset lääkkeet ovat kalliita, sillä niiden tuotantovaatimukset ja viranomaisehdot lopputuotteelle ovat erittäin tiukat. Myös tuotantoprosessi on monimutkainen ja kalliimpi kuin synteettisillä lääkeaineilla.

Biologisella lääkkeellä tarkoitetaan valmistetta, joka sisältää elävien solujen tuottamaa materiaalia. Niiden kehitystyö oli aikoinaan todellinen farmasian alan läpimurto.

– Paras esimerkki sairaudesta, joihin biologiset lääkkeet tepsivät on nivelreuma. Seuraavana tulevat tulehdukselliset suolistosairaudet ja kolmas hyvä esimerkki on psoriasis. Parhaimmillaan nämä lääkkeet melkein parantavat taudin eli potilaat saadaan oireettomiksi. Se on valtava edistysaskel entisaikoihin verrattuna, Raunio toteaa.

kuuntele Kesto: 16’22”

1 KOMMENTTI

  1. Kiitos selkeästä haastattelusta, joka antoi perustietoa biologisesta lääkkeestä ja valaisi käsitystä tärkeästä aiheesta!

Vastaa