Kuituhampusta on moneksi

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Kuituhamppu. Kuva: Laura Tomppo, UEF

Mitäpä tuumaisit jos autosi sisustusosat olisi valmistettu Suomessa kasvaneesta ja ympäristöystävällisestä kuituhampusta? Tämä voi hyvinkin olla mahdollista tulevaisuudessa, sillä autoteollisuuden pyrkimyksenä on hyödyntää entistä enemmän kierrätettäviä materiaaleja.

Tästä suomalaisesta perinnekasvista eli kuituhampusta voi todellakin olla moneksi. Kuituhamppua voidaan hyödyntää muun muassa tekstiileissä, komposiiteissa ja suodattimissa. Mutta kuinka saada kuituhamppu pellolta teolliseksi tuotteeksi, sitä selvitetään Itä-Suomen yliopistossa.

– Kuituhampulla on lukuisia hyviä ominaisuuksia, sillä se on se on kevyttä, mutta lujaa. Hampusta syntyy kuidun lisäksi päistärettä, josta puolestaan voidaan saada tisleitä ja biohiiltä, kertoo Kuituhampun kokonaisvaltainen käyttö -hankkeen projektipäällikkö, tutkijatohtori Laura Tomppo.

Hankkeessa tarkastellaan kuituhampun kokonaisvaltaisen käytön edellytyksiä ja mahdollisuuksia viljelystä loppukäyttöön saakka.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto: 14’03”

Kuvituskuvat: Laura Tomppo, UEF

Vastaa