Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Kuituhamppu. Kuva: Laura Tomppo, UEF

Mikä on kasvi joka on hyvin vaatimaton viljeltävä, sopii vaikkapa perunan viljelyskiertokasviksi, siitä syntyy kuitua ja päistärettä ja niistä puolestaan muun muassa biohiiltä, puunsuojaksi käyviä tisleitä, tekstiilejä tai komposiitteja autoteollisuuden käyttöön? Kyseessä on tietenkin kuituhamppu.

Kuituhampun viljelyyn soveltuvia peltoja on Suomessa runsaasti tarjolla eikä sen kasvatus kilpaile ruokatuotannon kanssa. Professori Reijo Lappalainen arvioi, että hampun kokonaisviljelyala on noin tuhat hehtaaria, vaikka hampunviljelyyn soveltuvaa maa-aluetta olisi yli 70 000 hehtaaria.

Kuituhampun kokonaisvaltaista käyttöä edistävän hankkeen projektipäällikkö, tutkijatohtori Laura Tomppo kertoo, että kiinnostuneita toimijoita on paljon, mutta esimerkiksi investoinnit arveluttavat vielä viljelijöitä.

– Kuidun erottaminen päistäreestä vaatii laitteiston ja siihen ei välttämättä yksittäisellä toimijalla ole rahkeita. Tarvittaisiin siis yhteisiä ponnistuksia tai vaikkapa osuuskuntatoimintaa.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 20’30”

 

 

Vastaa