Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Suomalaiset suhtautuvat kuolemaan neutraalisti ja eutanasiaan hyväksyvästi, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. TtM Anja Terkamo-Moisio selvitti kuolemaan ja eutanasiaan kohdistuvien asenteiden monitahoisuutta.

TtM Anja Terkamo-Moisio

– Sairaanhoitajien asenteista ei ole ollut tutkimusta sitten tämän vuosituhannen alun, vaikka sairaanhoitajat olennaisesti kuuluvat suomalaiseen terveydenhuoltoon ja heillä on myös oma roolinsa koko eutanasiaprosessissa. Kansalaisten osalta kyselyiden mukaan noin 75 prosenttia kannattaa eutanasiaa ja meillä on tehty asiasta kolme kansalaisaloitetta, mutta niistä yksikään ei ole saanut lähellekään tarvittavaa 50 00 kannatusilmoituksen määrää. Minua jäi kiinnostamaan, että onko luku oikea, Terkamo-Moisio kertoo tutkimuksen taustoista.

Terkamo-Moision tutkimukseen vastanneista sairaanhoitajista 74 prosenttia ja muista vastaajista 85 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä eutanasian osana suomalaista terveydenhuoltoa. Suurin osa tutkimukseen vastanneista myös katsoi Suomen hyötyvän eutanasian sallivasta laista.

– Kansalaisten osalta en ollut yllättynyt näistä luvuista, mutta sairaanhoitajien osalta kyllä hieman, koska kansainvälisten tutkimustulosten mukaan sairaanhoitajien asenteet eivät olisi niin myönteisiä tätä asiaa kohtaan.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto: 14’05”

Terveystieteiden maisteri Anja Terkamo-Moision väitöskirja Kuolemaan ja eutanasiaan kohdistuvien asenteiden monitahoisuus tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 23.9.2016.

Vastaa