Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Tutkijat jalkautuivat syyskuun lopulla kolmellatoista suomalaisella paikkakunnalla levittämään tieteen tekemisen ilosanomaa erilaisiin tempauksiin ja tapahtumiin.

Kuopiossa tapahtuman yhteydessä järjestettiin Tiedetuokioita, joissa kuultiin asiantuntijoiden lyhyitä esityksiä omilta tutkimusaloiltaan.

PALJONKO LASTEN TÄYTYY LIIKKUA?

Liikunta edistää terveyttä ja oppimista, mutta paljonko liikuntaa on riittävästi? Milloin ja miksi lapsi on lisäliikunnan tarpeessa?

Tiedetuokioiden sarjan Tutkijoiden yössä aloitti professori Timo Lakka:

Kesto: 7’31”

 

SUOMALAISTEN YKSINÄISYYS

Yksinäisyys on kasvava ongelma yhteiskunnassamme. Aihe on myös noussut viime aikoina paljon esille aiheen ympärillä tehdyn tutkimuksen myötä.

Kuinka suuri ongelma yksinäisyys sitten on ja voiko sitä jotenkin lievittää? Tätä pohti Tutkijoiden yössä Kuopiossa tutkija, VTT Elisa Tiilikainen:

Kesto: 10’27”

 

MIKROMUOVEJA KALLAVEDESSÄ?

Mikromuovit ovat nousseet laajalti tietoisuuteemme tämän syksyn aikana. Mikromuoveista puhuttiin myöt Tutkijoiden yössä Kuopiossa.

Miten ja millaisia muovityyppejä kulkeutuu vesistöihimme? Onko vaikutuksista tietoa? Näihin kysymyksiin vastaa seuraavassa tutkimuspäällikkö, dosentti Arto Koistinen:

Kesto: 10’28”

 

IÄKKÄÄNÄ UNTA VAIN UNILÄÄKKEILLÄ?

Iän myötä uni muuttuu katkonaisemmaksi ja herkemmäksi häiriöille. Mikä sitten avuksi, saako unilääkkeillä kunnon yöunet?

Professori Sirpa Hartikainen:

Kesto: 14’14”

 

KUINKA HAITALLISTA PUUNSAVU ON TERVEYDELLEMME?

Tutkijoiden yössä puhuttiin myös puunpoltosta ja sen vaikutuksista terveyteemme. Miksi puun pienpoltto aiheuttaa terveyshaittoja ja mitä voisimme tehdä päästöjen vähentämiseksi? Tutkija Pasi Jalava:

Kesto: 10’10”

 

SUOMI – EUROOPAN METSÄISIN MAA

Miten voivat ja uusiutuvat suomalaiset metsät? Käytetäänkö suomalaisia metsiä vastuullisesti, verrattuna Eurooppaan tai muuhun maailmaan? Miltä näyttää metsäteollisuuden tulevaisuus?

Muun muassa näitä asioita pohtii Tiedetuokiossaan europarlamentaarikko Petri Sarvamaa:

Kesto: 12’52”

Vastaa