Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kala on mitä mainiointa ruokaa erityisesti sen sisältämien pitkäketjuisten monityydyttymättömien omega 3 -rasvahappojen vuoksi. Toisaalta tiedämme, että etenkin sisävesien petokaloihin kertyy myrkyllistä elohopeaa. Milloin siis kalasta saatavat terveyshyödyt ovat suurempia kuin mahdollisen elohopean riskit?

Tuore Suomen Akatemian AKVA-tutkimusohjelmaan kuuluva tutkimus osoittaa, että kalan kasvuympäristö vaikuttaa siihen, miten paljon terveellisiä rasvahappoja ja myrkyllistä elohopeaa kaloihin kertyy.

– Jos pyytää isoja petokaloja kirkasvetisistä järvistä, niin kyllä niissä kalasta saatavat terveyshyödyt ovat suurempia kuin elohopeasta tuleva mahdollinen haitta. Näiden kalojen elohopeapitoisuudet olivat suositusrajojen alapuolella eli ne ovat terveellistä syötävää, tiivistää dosentti Paula Kankaala.

Toisaalta humusjärvien isoissa petokaloissa elohopeasta voi olla enemmän haittaa kuin rasvahapoista on terveydelle hyötyä.

– Ravintoverkoista johtuen humusjärven ahvenet keräävät vähemmän terveellisiä rasvahappoja, mutta enemmän myrkyllistä elohopeaa. Ruskeavetisistä metsäjärvistä pyydettyjä petokaloja pitäisi siis syödä harvemmin.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 12’52”

 

Vastaa