Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Itä-Suomen yliopiston kampuksen pihassa nakottaa kaksi konttia, jotka sisältävät viimeisintä tekniikkaa puunpolton hiukkaspäästöjen mittaamiseen ja tutkimiseen.

Näissä liikuteltavissa testauslaboratoriossa eli pienpolttosimulaattoreissa voidaan simuloida tulisijallista omakotitaloa sekä puulämmitteistä saunaa. Kontissa onnistuu lisäksi koko talon eli myös ilmanvaihdon ja tulisijojen väliseen toimintaan liittyvä tutkimus.

dosentti Jarkko Tissari

– Tulisija tarvitsee ilmaa vajaa neljä kuutiota per poltettu kilo. Se on iso määrä ilmaa normaalissa omakotitalossa ja tyypillisesti tulisijan ilman tarvetta ei ole huomioitu eli tulisijat ja talotekniikka eivät toimi yhteen uusimmissakaan taloissa. Hankkeen kantava lähtöajatus onkin tutkia sitä, millä tavalla ilmanvaihto ja tulisija ovat kytkettävissä toisiinsa, kertoo dosentti Jarkko Tissari.

Nyt pääsemme virtuaaliselle kierrokselle pienpolttosimulaattoriin. Toimittajana on Anne Heikkinen ja asiantuntijana dosentti Jarkko Tissari:

KuunteleKesto: 15’47”

Vastaa