Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Lauantai-ilta ja puusaunan löylyt, pakkaspäivänä lämmittävä takkatuli tai leivinuunin lämmössä hautunut karjalanpaisti – voiko olla mitään tämän suomalaisempaa? Kuinkahan moni kotona tai kesämökillä puusijaa sytyttävä ajattelee, että on tekemisissä päästöjen kanssa, jotka vaikuttavat ilmastoon ja aiheuttavat terveyshaittoja meille kaikille?

Tulisijojen polttotekniikkaa on kehitetty huimasti viimeisten vuosien aikana ja moderneissa tulisijoissa niistä aiheutuvia ympäristöhaittoja on jo pystytty pienentämään. Mutta tätä työtä tarvitaan edelleen ja sitä tehdään muun muassa Itä-Suomen yliopistossa.

Uusimpana tutkimushankkeena on mobiilin testauslaboratorion kehittäminen. Hankkeessa parannetaan tulisijojen polttotekniikkaa, testataan tulisijojen automatisointia ja älykästä teknologiaa sekä vähennetään nokipäästöjä. Uutta on myös se, että mobiilissa testauslaboratoriossa voidaan simuloida koko talon eli myös ilmanvaihdon toimintaa.

Polta puuta oikein

Mutta kuinka puun polttamisesta aiheutuvia haittoja voisi minimoida? Yliopistotutkija Jarkko Tissari neuvoo.

– Polttoaineen pitäisi olla kuivaa, eikä minkäänlaista roskaa, kuten pahveja tai maitotölkkejä, saisi tulisijaan työntää. Toisaalta tärkeää on se, mikä verran puuta laitetaan kerralla tulipesään ja minkä kokoista puu on. Puun poltto on puun kaasuttamista ja niiden kaasujen polttamista eli tärkeintä on, ettei liikaa lataa puita kerrallaan uuniin. Aina kun puuta polttaa, niin pitää huolehtia että palamisolosuhteet ovat kunnossa eli että tulisijasta on pidetty huolta. Tuhkatila on tyhjä, piipussa on vetoa ja niin edelleen. Ja vielä ohjeena se, että etenkin uusissa tulisijoissa käyttöohjetta tulisi noudattaa, käyttö voi poiketa siitä, miten on totuttu tulisijoja käyttämään.

Kuuntele lisää aiheesta:

KuunteleKesto: 16’53”

 

Vastaa