Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Kallioimarteen juuri

Nokkonen, voikukka, vuohenputki, siankärsämö ja moni muu herkullinen villivihannes odottelee noutajaansa pellonpientareella vielä näin alkusyksystäkin.

Nyt niin kovin trendikäs villivihannesten keräily eli hortoilu ei siis suinkaan rajoitu pelkästään alkukesään, vaan sekä syötävää että muuta hyödynnettävää löytyy luonnosta runsain mitoin pitkälle syksyyn etenkin niillä alueilla, joista kasvustoa on kevään aikana niitetty tai kitketty.

Mutta miksi vaikkapa vuohenputkeen kannattaa suhtautua ravintorikkaana ja herkullisena lautasentäytteenä eikä viheliäisenä puutarhan rikkaruohona?

– Hortoilu on hauskaa, se on hyvää liikuntaa ja niistä tehtävät ruuat on erinomaisia. Toisaalta villivihannekset ovat terveellisempiä ja ravinnerikkaampia kuin esimerkiksi viljellyt salaatit, luettelee luontopedagogi Mari Wikholm Kuopion luonnontieteellisestä museosta.

Kuuntele vinkit kuinka hyödyntää piharatamon jo puutuneet lehdet jalkakylpyyn tai miten polttelevista nokkosista saa loihdittua maistuvia nokkoslettuja:

KuunteleKesto: 19’54”

 

Vastaa