Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kuopion yliopistollisen sairaalan uusissa video-EEG ja unitutkimustiloissa käy aikamoinen huiske.
– Viime yön potilaat ovat lähdössä kotiinsa ja seuraavan yön potilaat ovat jo tulossa, esimerkiksi lapsipotilas, jolla tutkitaan yön aikaisia hengityshäiriöitä, kuvaa ylilääkäri Esa Mervaala.

Unitutkimuksia tehdään kun selvitellään erilaisia vireyden säätelyn pulmia tai unenaikaisia häiriöitä. Potilas nukkuu yhden yön tutkimushuoneessa ja unen ajalta rekisteröidään lukuisia biosignaaleja, kuten aivosähkökäyrää, sydämen sykettä, hengitysliikkeitä tai kudosten happisaturaatiota.

Video-EEG-tutkimuksessa puolestaan rekisteröidään sekä aivosähkötoimintaa että videokuvaa useiden vuorokausien ajan. Tutkimusta käytetään etenkin vaikeiden epilepsioiden diagnostiikkaan.

– Valtaosa potilaista sairastaa vaikeaa epilepsiaa, johon lääkehoito ei ole auttanut ja kohtaukset jatkuvat lääkehoidosta huolimatta, kertoo professori Reeta Kälviäinen.

Kuuntele millaista tutkimusta video-EEG ja unitutkimustiloissa tehdään:

KuunteleKesto: 20’42”

 

Hiljainen ja lämmin auto, tasaisesti huriseva moottorinääni, iltahämärä tie, kiinnilupsahtavat silmäluomet – siinäpä pelottava yhdistelmä ratissa olevan näkökulmasta.

Mutta kuinka suuri riski meillä itse kullakin on nukahtaa rattiin? Uusissa tiloissa voidaan tutkia myös ajokykyä eli selvittää, onko kuskilla riskiä nukahtaa rattiin. Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 5’06”

 

Vastaa