Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Mikä on lapsuuden elintapojen, biologisten ja psykologisten riskitekijöiden sekä perimän merkitys sairastumisriskiin aikuisena? Tätä selvitetään Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät eli LASERI-tutkimuksessa, joka on väestöön perustuva seurantatutkimus sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä.

Tutkimus on alkanut jo vuonna 1980 ja uusin seurantatutkimus on käynnistynyt aivan hiljattain. Nyt selvitetään onko vanhempien tai isovanhempien altistuminen riskitekijöille, kuten tupakansavulle tai ympäristömyrkyille, yhteydessä jälkeläisten sydän- ja verisuonitautien riskiin, kognitiivisiin toimintoihin sekä psykologiseen hyvinvointiin.

Tutkimusta tehdään Oulussa, Tampereella, Turussa, Helsingissä sekä Kuopiossa. Nyt pääsemme kurkkaamaan tutkimuksen teon arkeen Kuopion keskuksen osalta, haastateltavana on Kuopion alueen vastuullinen tutkija, ylilääkäri, professori Tomi Laitinen.

KuunteleKesto: 26’40”

Vastaa