Suurapuraha ilmansaasteiden ja aivoterveyden yhteyden selvittämiseen

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Itä-Suomen yliopiston A.I. Virtanen -instituutissa toimivalle akatemiatutkija Katja Kanniselle ja työryhmälle on myönnetty 100 000 euron suuruinen suurapuraha ilmansaasteiden vaikutuksia aivojen terveyteen selvittävään tutkimukseen.

Kyseessä on Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntarahastojen rahoittama yhteinen kärkihanke, johon osallistuu neurotieteiden ja ympäristötieteiden nuoria osaajia neljästä eri tutkimusryhmästä Itä-Suomen yliopiston Kuopion ja Joensuun kampuksilta.

Ilmansaasteiden tiedetään heikentävän ihmisten terveyttä ja lisäävän sydän- ja verisuonisairauksiin sekä hengityssairauksiin sairastumisen riskiä. Ilmansaasteiden vaikutukset aivojen terveyteen tunnetaan kuitenkin hyvin huonosti.

Dosentti Kannisen työryhmä pyrkii nyt ensimmäistä kertaa selvittämään ilmansaasteiden yhteyttä aivojen toimintaan ja Alzheimerin taudin syntymekanismeihin käyttämällä useita uudenlaisia, potilasperäisiä Alzheimerin tautia mallintavia soluja sekä Alzheimerin taudin eläinmalleja. Tutkimus tulee tuottamaan uutta tietoa ilmansaasteiden vaikutuksista aivoissa, selvittämään näiden vasteiden keskeisiä mekanismeja ja tarjoamaan mahdollisia kehityskohteita aivosairauksien ehkäisemiseen ja hoitoon.

Vastaa