Aspekti

Aspekti on tieteen, terveyden ja opetuksen maailmasta kertova ajankohtaismakasiini. Tältä sivulta löydät viimeisimmät Yle Puheen Aspekti-ohjelmassa kuullut tai seuraavaan ohjelmaan tulossa olevat aiheet. Aspekti Yle Puheen jakelukanavilla lauantaisin 06.00-07.00 ja uusintana sunnuntaina klo 17.15-18.15.

Ohjelma-ajat voivat muuttua esimerkiksi urheilulähetysten aiheuttamien ohjelmamuutosten vuoksi. Tarkat lähetysajat löydät Ylen Ohjelmaoppaasta.

Aspekti 7.6.2015

Halpaa, mutta herkullista kouluruokaa. Kuopion tohtoripromootiossa vihittiin kaikkiaan 146 tohtoria, enemmän kuin missään aikaisemmassa Kuopion kampuksen promootiossa. Lisäksi vihittiin 12 kunniatohtoria. Filosofiakahvilassa puhutaan hyveistä ja hyve-etiikasta.

Aspekti 1.5.2016

Miksi toinen jää koukkuun kuningas alkoholiin helpommin kuin joku toinen? Viidennes suomalaisista kokee itsensä yksinäisiksi ja noin viisi prosenttia suomalaisista on minuudeltaan yksinäisiä. Millainen on yksinäisyyden ja syömisen yhteys? Kuinka hyvin pääosin vuosikymmeniä sitten rakennetut kouluympäristömme mukautuvat uuden oppimiskäsityksen mukaiseen opetukseen?

Aspekti 12.11.2016

Kustannustehokkuutta silmänpohjan ikärappeuman hoitoon. Millainen on filosofian ja islamin suhde? Ikääntyneiden aliravitsemus on vakava riski terveydelle.

Aspekti 30.4.2017

Tutkijat haluavat muistuttaa sekä suomenpystykorvan että pohjanpystykorvan historiallisesta merkityksestä sekä nykytilasta. SAKUstars-tapahtuma on valtakunnallinen kulttuurikilpailu kaikille ammattiin opiskeleville. Vapaus, rakkaus, tasa-arvo – Kuopion kulttuurihistoriallinen museo juhlii satavuotiasta Suomea Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin salonkien hengessä.

Aspekti 3.12.2016

Milloin kalasta saatavat terveyshyödyt ovat suurempia kuin mahdollisen elohopean riskit? Teknosteps-hanke tutustuttaa koululaisia teknologia-alojen tarjontaan. Lilliputti vs. jättiläinen: miksi Suomi pärjäsi talvisodassa?

Aspekti 10.3.2018

Yksi tärkeä osa niin huippu-urheilijan kuin kuntoliikkujankin arkea on ravitsemus: kuinka syödä niin, että jaksaa treenata ja palautua harjoituksesta? Mistä puhutaan, kun puhutaan eutanasiasta? Suomessa on käynnissä kulttuurin suurhanke, joka vie taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta.

Aspekti 12.4.2015

Lasten kasvusairaudet voidaan tunnistaa uusilla kasvukäyrillä paremmin ja varhaisemmin. Ylipainoinen lapsi on todennäköisesti myös ylipainoinen aikuinen. Ovatko ravintolisät sitten tarpeellisia vai tarpeettomia? Onko kuntosalilla treenaaminen paras tapa laihduttaa? Mistä tietää, että liikkeet tulee tehtyä tehokkaasti, mutta turvallisesti?

Aspekti 17.4.2016

J. V. Snellman: akateemisesta filosofista yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi. Savon ammatti- ja aikuisopistossa on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota opiskelijoiden työelämävalmiuksiin. Kipu on yleinen seuralainen suomalaisten ikäihmisten keskuudessa eikä sen hoito ole meillä parhaalla mahdollisella tolalla.

Aspekti 23.7.2017

Liikunta ja luonto ovat vahvoja vetovoimatekijöitä, joiden varaan matkailua voisi ja pitäisi rakentaa. Millainen potentiaali luontoliikuntamatkailussa piilee? Studia Generalia, Suomi 100 vuotta: Millainen on geenien ja ympäristötekijöiden vaikutus terveyteemme? Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien laitteiden ja sovellusten suosio on räjähtänyt käsiin viime vuosina.

Aspekti 23.4.2017

Hormonihäiriköiden vaikutuksista ihmisiin on puhuttu paljon, mutta miten ne vaikuttavat luonnossa? Mitä yhteyksiä löytyy Trumpin maahantulokiellosta, Turkin hallituksen oikeusvaltiokäsityksestä ja Sipilän hallituksen lainvalmistelusta? Pianistina koirien, susien ja kissojen maailmassa.

Tuoreimmat