Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen. Ensin Adamin ja Eevan, joista polveutui koko ihmiskunta. Mitä tästä pitäisi ajatella? Tiedämmehän luonnontieteellisen tutkimuksen pohjalta, että ihmiskunnan tosiasiallinen historia on hyvin toisenlainen. Juho Kamula johdattaa pohtimaan kertomusta Adamista ja Eevasta. Miten se pitäisi tulkita? Mitä se pyrkii kertomaan ihmisestä ja hänen suhteestaan Jumalaan.

Klassisen käsityksen mukaan ihmisen jumalasuhde on mahdollista, koska hänet on luotu jumalan kuvaksi. Ajatus perustuu Raamatun luomiskertomukseen. Katja Niskala tarkastelee Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi -tematiikkaa.


Juho Kamula ottaa alustukseensa neljä näkökulmaa:

  1. Paratiisi.
  2. Ihmisen ja Jumalan suhde.
  3. Naisen ja miehen välinen suhde.
  4. Ihmisen ja eläinevoluution suhde.

Kamula avaa alustuksessaan teologisia näkökulmia siitä, miten raamatuntekstejä voidaan analysoida ja tulkita.

Kuuntele Kamulan alustus kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 23’22”

Mitä tarkoittaa Raamatun alkulehdiltä löytyvä maininta siitä, että ihminen luotiin Jumalan kailaiseksi? Tätä pohtii omassa alustuksessaan Katja Niskala.

Hän pyrkii vastaamaan alustuksessaan kolmeen suureen kysymykseen:

  1. Millaiseksi ihminen oikeataan luotiin?
  2. Millainen on Luoja, joka ihmisen loi?
  3. Mitä voimme päätellä siitä, miten ihmisen tulisi elää suhteessa Jumalaan ja toisiin ihmisiin?

Millaisia Jumalan kuvia ihmiset sitten ovat? Tämä selviää Niskalan alustuksesta:

kuuntele Kesto: 24’22”

Tekstit: Kari Kuula ja opiskelijat

Ohjelmasarjan etusivulle

 

Katso myös:

Mitä tiedämme Jeesuksesta?

Kertovatko evankeliumit niin kuin asiat tapahtuivat? Mitä tiedämme Jeesuksesta on 5-osainen ohjelmasarja, joka valottaa Jeesuksen elämää ja siitä kirjoitettua historiaa. Sarjan luennoitsijoina toimivat Puijon seurakunnan 2. kappalainen Kari Kuula ja Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijat.

Kirkon pyhät

Kirkkovuoden pyhät rytmittävät arkeamme pitkin vuotta. Juhannus, helatorstai ja laskiainen lienevät juhlapyhistä tutuimpia, mutta miksi vietämme kynttilänpäivää, kirkastussunnuntaita tai tuomiosunnuntaita? Mikkelinpäivästä alkava ohjelmasarja esittelee 12 kirkkovuoden pyhää.

Miksi Jumala on piilossa

Monet suuret kysymykset tekevät uskon Jumalaan vaikeaksi. Miksi Jumala ei tee itseään ilmeisemmäksi? Miksi hän sallii suunnatonta kärsimystä? Miten voi uskoa sellaiseen, mitä ei näe ja mitä ei pysty todistamaan? Vaikka näihin kysymyksiin ei ehkä ole lopullisia vastauksia, joitakin suuntaviittoja on mahdollista löytää. Niitä etsitään Puijon kirkolla keskustelusarjassa syyskuussa.

Kilvoittelijan erämaavaellus

Juutalainen pääsiäiskertomus kuvaa Israelin kansan pääsyn Egyptin orjuudesta erämaavaelluksen jälkeen luvattuun maahan.
Luentosarjassa kuopiolaisten pappien pitämät virikepuheet johdattelevat Exoduksen rikkaaseen tulkintahistoriaan – ja hengellisyyden hoitamiseen arjessa.

Helvetin historia

Puijon kirkossa Kuopiossa järjestettiin 2006 - 2007 13-osainen luentosarja helvettiopin vaiheista. Luennoitsijana on teologian tohtori Kari Kuula. Luentosarja perustuu Kuulan kirjaan Helvetin historia. Pohjalta pohjalle Homeroksesta Manaajaan (2006).

Vastaa