Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
Ylituomari Veijo Tarukannel

Ovatko Minna Canthin ajoista keskeiset tasa-arvoon ja oikeuteen liittyvät ongelmat muuttuneet 170 vuodessa? Entä voisiko Canthin kaltaisilla vaikuttajilla olla sijaa nykypäivän yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä? Näitä asioita pohtii puheenvuorossaan Itä-Suomen hallinto-oikeuden ylituomari Veijo Tarukannel.

– Canth kirjoitti monista aiheista, mm. työväen asiat, rauhan asia, sielutiede, uskontokysymykset, kielikysymykset, kansanvalistus, raittiusasiat, naistenkasvatus- ja perimysoikeus, yleensä naisasia. Aivan selvästi oikeudenmukaisuus- ja tasa-arvokysymyksiä, epäkohtien esiin nostamista ja parannussuunnitelmien esittelyä. Monet näistä kysymyksistä ovat edelleen hyvin ajankohtaisia, Tarukannel arvioi.

– Itse kaipaan sellaisia kirjailijoita kuin Minna Canth oli, jotka nostavat esiin näitä yhteiskunnallisia ilmiöitä, ja panee meidät ihmiset miettimään, onko ongelmia olemassa ja onko niihin jotain ratkaisukeinoja löydettävissä.

Hän kuitenkin toteaa, että yhteiskunnallisia keskustelijoita löytyy tänäkin päivänä. Esimerkkeinä Tarukannel nostaa esiin Pentti Linkolan, Kaarlo Tuorin ja Pauli Rautiaisen, jotka hyvin erilaisina keskustelijoina osoittavat, kuinka monimutkainen ja monipuolinen ilmiö oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat.

– Toisaalta he osoittavat, kuinka hyvin erilaisista näkökulmista näitä ilmiöitä voi tarkastella.

Kuuntele luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 52’41”


Luennot ovat osa Humanismin iltojen luentosarjaa. Luentosarjan järjestäjinä toimivat Snellman-kesäyliopisto, Kanttilan kulttuurikeskuksen kannatusyhdistys ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto.

Lisää Minna Canthista:

Canthin ja Järnefeltin salongeissa haaveiltiin vapaudesta, rakkaudesta ja tasa-arvosta

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo - näin on otsikoitu Kuopion kulttuurihistoriallisen museon uusi näyttely. Museo juhlii satavuotiasta Suomea Minna Canthin ja Elisabet Järnefeltin salonkien hengessä. Kaiken keskellä ovat kirjeet 1800-luvun kahdelta viimeiseltä vuosikymmeneltä. Niiden kautta keskusteluun astuu mukaan myös Juhani Aho.
video

Puvustusta kahdella vuosisadalla

Savonia-ammattikorkeakoulun vaatetusmuotoilun opiskelijat sukelsivat halki vuosisatojen valmistellessaan Kuopion Tuomiokirkon vaiheista kertovan Kivi Kiveltä -näytelmän puvustusta. Oman pukunsa sai muun muassa Minna Canth.

Mitä Minna kirjoittaisi Facebookiin ja Twitteriin?

Minna Canth oli kirjailija, novelisti ja lehtinainen, jolla oli varmasti sana hallussa. Mutta miten Minna Canth olisi käyttänyt kirjoitustaitoaan nykypäivän sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi Facebookissa ja Twitterissä? Tätä pohti ajatusleikin omaisesti Minna Canthin juhlavuoden luennolla Savon Sanomien päätoimittaja Jari Tourunen.

Rauha Minnan kanssa

Minna Canth ja kirkko, sen etunenässä silloinen piispa Gustaf Johansson, ajautuivat riitoihin 1880-luvulla. Canth arvosteli maallista kirkkoa kärkkäästi. Kyse ei ollut siitä etteikö Canth olisi ollut kristitty, vaan ennemminkin juuri siitä, että hän nimenomaan oli harras kristitty.

Minna Canthin perilliset, suomalaiset naiskirjailijat näyttämöillämme Canthista Sofi Oksaseen

Aleksis Kiven jälkeen (ajallisesti) seuraava merkittävä näytelmäkirjailija lienee Minna Canth. Klassikoiksi nousseita mieskirjailijoita Kiven jälkeen ei ole teatteridramaturgian saralla juuri nähty. Millainen on Canthin perintö teatterilavoilla? Tästä puhuu Kuopion kaupunginteatterin johtajana reilu puoli vuotta sitten aloittanut ohjaaja Pekka Laasonen.

Vastaa