Kasvun seuranta on ikkuna lapsen terveyteen

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä
LL Antti Saari

Jokainen vanhempi on joskus tuijotellut lastenneuvolassa lapsensa kasvukäyriä ja puntaroinut, että kasvaako jälkeläinen kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Kasvukäyrillä ja ylipäätään kasvun seurantajärjestelmällä onkin tärkeä merkitys kasvusairauksien tunnistamisessa. Sanotaan myös, että kasvun seuranta on ikkuna lapsen terveyteen.

Suomessa on hiljattain uudistettu neuvolan käytössä olevat kasvukäyrät ja kasvua arvioidaan nykyisin uusilla seurantamenetelmillä. Tulevaisuudessa kasvun seuranta on mahdollista myös automatisoida hyödyntämällä terveydenhuollon käytössä olevia sähköisiä potilastietojärjestelmiä.

– Kasvuun vaikuttavat sairaudet oli mahdollista tunnistaa noin kuusi kertaa paremmin ja usein selvästi aikaisemmin, kun verrattiin automatisoitua kasvun seurantajärjestelmää perinteiseen käsin tapahtuvaan laskentaan perustuvaan menetelmään, toteaa aiheesta väitellyt LL Antti Saari.

kuuntele Kesto 17’51”

Lääketieteen lisensiaatti Antti Saaren lastentautien alaan kuuluva väitöskirja Lasten kasvun seurannan uudistaminen Suomessa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 28.3.2015.

Vastaa