Vanhempainilta: Päihteet, mielenterveys ja riippuvuudet

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Miten voi ammattiin opiskeleva nuori? Millaista roolia päihteet näyttelevät nuorten elämässä? Millaisia ongelmia opiskeleva nuori kohtaa ja mistä näihin voisi saada apua? Muun muassa näitä asioita pohdittiin Savon ammatti- ja aikuistopiston, Tatu – tartu tutkintoon -hankkeen ja Nuorten palveluverkoston järjestämässä vanhempainillassa.

Taltioimme tilaisuudessa pidetyt puheenvuorot, jotka voit kuunnella oheisten äänilinkkien kautta:

Kouluterveystutkimuksen tulokset – miten ammattiopiskelijat voivat?

Suomessa tutkitaan vuosittain koululaisten ja opiskelijoiden terveyttä ja hyvinvointia valtakunnallisessa Kouluterveys-tutkimuksessa. Tässä tutkimuksessa on mukana myös Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Mervi Pihlström on yksi seitsemästä Savon ammatti- ja aikuisopistossa toimivasta opiskeluterveydenhuollon hoitajasta. Pihlström toteaa, että “amisnuori” voi hyvin.

– Suurin osa meidän nuosrista voi tosi hyvin. Ovat motivoituneita, terveitä, opiskelevat ja käyvät mielellään koulua. Mutta sitten on pieni prosentti nuoria jotka voivat huonommin.

Pihlström käy puheenvuorossaan läpi Kouluterveys 2013 -tutkimuksen tuloksia:

kuuntele Kesto: 23’08”

Kannabis ja nuoret

Moni vanhempi pääsee keskustelemaan lastensa kanssa päihteistä. Jos aiemmin päihdekeskustelu oli vielä hyvin alkoholipainotteista, mukaan päihteidenkäyttöön nousee yhä useammin myös kannabis.

Mikä vaikuttaa kannabiskokeilujen lisääntymiseen?
– Nuoret ovat liberalisoituneet, ovat paljon vapaamielisempiä, kannabiksen julkisuus, se miten kannabis näkyy lehdissä, internetin palstoilla. Sieltä kautta tulee se mielenkiinto siihen aineeseen, toteaa Irti huumeista ry:n hallituksen puheenjohtaja Sami Räsänen

Netissä on myös tarjolla monenlaista tietoa kannabiksen vaikutuksista ja turvallisuudesta. Kannabiksen käyttöä on helppo perustella luonnonmukaisuudella, turvallisuudella ja vertailemalla sen hyötyjä ja haittoja esimerkiksi alkoholiin. Usein kannabista puolustellaan myös vaihtoehtona, parempana sellaisena alkoholille.

Mitä Räsänen ajattelee tällaisista väitteistä?

kuuntele Kesto: 39’16”

Nuorten mielenterveyden tukeminen

Miten nuoret voivat henkisen jaksamisen näkökulmasta? Tästä vanhempainillassa puhui psykiatriseen sairaanhoitoon erikoistunut sairaanhoitaja, päihdetyöntekijä Irmeli Hyvönen, joka työskentelee Sihti-nuorten vastaanotolla

Hyvönen esittelee aluksi nuorten apuna ja tukena toimivan Sihti-nuortenpalvelun toimintaa. Kyseessä on Kuopiossa, Lahdessa ja Lappeenrannassa tarjottava matalan kynnyksen tuki nuorille.
– Meille tullaan mieliala-asioiden takia: alakuloistuutta, masennusta, ahdistusta, unettomuutta, tästä kaikesta seuraa jaksamattomuutta, kaverisuhteiden takia, seurustelusuhteen takia, vanhemmat, kouluasiat, koulupoissaolot, päihdeasiat, Hyvönen listaa nuorten yhteydenottojen syitä.

– Mielestäni yllättävän vähän nuoret hakeutuvat pelkästään päihdeasioiden takia. Mutta kun nuoren asioita aletaan selvitellä, monen selvittämättömän asian; kuten ahdistuksen, masennuksen ja epämääräisen pahan olon; taustalta löytyy kuitenkin kannabiksen ja alkoholin käyttöä.

kuuntele Kesto: 17’57”

Edellisessä vanhempainillassa puhuttiin mm. internetistä, pelaamisesta ja valvomisesta:

Verkkomaailma viettelee - pitääkö vanhemman seurata nuoren netinkäyttöä?

Vastaa