Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Alkoholin käyttö saattaa olla kehittyville aivoille haitallisempaa kuin aiemmin on tiedetty. Nuoret ja alkoholi -hankkeeseen kuuluvassa tutkimuksessa selvitettiin, miten runsas nuoruusiän alkoholin käyttö vaikuttaa aivokuoren sähköiseen toimintaan ja ärtyvyyteen.

Alkoholin käyttö voi olla haitallista, vaikka haitat eivät näy heti arkielämässä. Erikoislääkäri, tohtorikoulutettava Outi Kaarre toteaa, että pinnan alla voi kyteä kaikenlaista, vaikka mitään haittoja ei vielä näy.

– Tutkittavat ovat hyvin pärjääviä nuoria aikuisia, jotka opiskelevat tai ovat työelämässä. He ovat kognitiivisesti toimintakykyisiä eikä heillä ole diagnosoituja pitkäaikaissairauksia. Voisi siis ajatella, että heillä ei ole mitään muutoksia alkoholinkäyttöön liittyen, mutta silti nähtiin, että alkoholinkäyttäjillä aivojen sähköinen toiminta ja myös välittäjäainetoiminta on muuttunut, Kaarre kertoo.

Aivojen toimintaa tutkittiin transkraniaalisella magneettistimulaatiolla eli TMS-menetelmällä. Alkoholin käyttäjillä aivokuori reagoi voimakkaammin TMS-pulssiin, joka näkyy suurempana sähköisenä kokonaisaktiivisuutena aivokuorella ja suurempana GABA-hermovälittäjäainejärjestelmään liittyvänä aktiivisuutena. GABA on tärkein aivojen ja keskushermoston toimintaa jarruttava aine, jonka tiedetään liittyvän muun muassa ahdistuneisuuden, masennuksen ja useiden neurologisten sairauksien syntyyn.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 17’01”

 

Katso myös:

Magneettistimulaatio antaa uutta apua moniin sairauksiin

Vastaa