Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

– Meillä kyllä arvostetaan luonnollista ikääntymistä, mutta silti taistelu ikääntymismuutoksia vastaan on voimallista, kuvaa työelämään liittyviä ulkonäköpaineita ja ikääntymistä tutkinut hoitotyön lehtori Susanne Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan ulkonäöstä on tullut yksi työelämän kompetenssialueista. Nuorekkuus ja hyvännäköisyys viestivät terveydestä, energisyydestä, itsehallinnasta ja toimintakyvystä.

– Työelämä asettaa meidät erilaisten katseiden kohteeksi ammattialasta ja työelämäosallisuuden tilanteesta riippuen. Tässä aineistossa näyttää siltä, että johtavassa asemassa tai erityisasiantuntijatehtävissä olevat naiset olivat tyytymättömämpiä ulkonäköönsä kuin muut.

Hämäläisen tekeillä olevan väitöstutkimuksen aineistona ovat muun muassa pohjoissavolaisten vuonna 1952 syntyneiden naisten vastaukset Ikääntyminen ja hyvinvointi Pohjois-Savossa -kyselyyn.

– Yhteiskunnan ja työelämän ulkonäköihanne muuttuu koko ajan vaatimavammaksi. Iän myötä naisten tyytyväisyys ulkonäköön lisääntyy, mutta kyllä nuorilla on vaikeuksia tasapainoilla ihanteen ja oman itsen kanssa.

Kuuntele Susanne Hämäläisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 10’12”

Vastaa