Ikääntyvät: suurempi lihasvoima – vireämpi aivotoiminta

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kävely on suomalaisten lempiliikuntamuoto ja sinällään tepsivä lääke osana terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoa. Mutta mitä enemmän vuosia kertyy, sitä tärkeämmäksi nousee lihasvoima eli voimaharjoittelun merkitys.

– Lihasvoimaharjoittelun merkitys korostuu kun ikää tulee. Lihasvoima jaloissa on se, joka ratkaisee että miten pitkään ja hyvin nojatuolista tai sohvalta pääsee ylös. Kävely on hyvä pohja, mutta kannattaa rohkeasti lisätä lihasvoimaharjoittelua kun ikää tulee, korostaa tutkija Heikki Pentikäinen Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitoksesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurempi lihasvoima on yhteydessä paitsi parempaan fyysiseen kuntoon myös vireämpään aivotoimintaan.

– Tutkimuksessa havaittiin, että suurempi lihasvoima on yhteydessä parempaan kognitioon, mutta yhteys havaittiin vain kattavasti mitatun ala- ja ylävartalon lihasvoiman ja kognition välillä. Käden puristusvoima ei tässä tutkimuksessa ollut yhteydessä kognitioon, Pentikäinen kertoo.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 14’13”

 

Vastaa