Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Mikä on se ihmeaine, jolla pidät ihosi nuorena ja rypyttömänä, saat plastiikkakirurgin avustamana täyteläiset huulet ja voitelet nivelesi lisäravinteella toimivaksi? Kyseessä on esimerkiksi ihovoiteesta löytyvä hyaluronaani, johon on ladattu viime vuosina huikeasti odotuksia.

FM Kari Törrönen

Hyaluronaania tutkinut FM Kari Törrönen ampuu toiveita alas ja toteaa, että tällä tietämyksellä hyaluronaanista ei ihmeaineeksi ole.

– Sanotaan, että hyaluronaani on anti aging eli vanhenemista estävä aine vaikka se todellisuudessa vain pitää ihon kosteana ja kimmoisena voitelun jälkeen samoin kuin useammat muutkin lisärasvat, Törrönen toteaa.

Hyaluronaanin saattaa löytää myös lisäravinnepurkin tuoteselosteesta.
– Ajatellaan, että se voiteluaineena auttaisi nivelen toimintaa mutta suurin osa hyaluronaanista pilkkoutuu ruuansulatuskanavassa sitä suun kautta otettaessa.

Sen sijaan elimistössä hyaluronaanilla on lukuisia elimistön normaalille toiminnalle välttämättömiä ominaisuuksia.
– Se toimii soluväliaineena, sitä on esimerkiksi silmän lasiaisessa, runsaasti myös ihossa ja nivelrustojen välissä voiteluaineena, Törrönen luettelee.

Törrösen tutkimuksessa etsittiin vastausta kysymykseen, voisiko tietyt toisistaan vaikeasti erotettavat syöpätyypit tunnistaa paremmin hyaluronaanipitoisuuden perusteella.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 10’47”

 

Filosofian maisteri Kari Törrösen väitöskirja Hyaluronaania tuottavat entsyymit sikiönkehityksessä ja syövässä tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 14.10.2016.

 

Vastaa