Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Ajattele miltä tuntuisi olla ilman happea reilusti yli minuutin ajan? Uniapneaa sairastava saattaa kärsiä erimittaisista unenaikaisista hengityskatkoista jopa 30 kertaa tunnissa. Eipä siis ihme, jos tätä tautia sairastava herää aamuisin pääkipuisena ja kärsii päiväaikaisesta väsymyksestä.

FM Timo Leppänen

Uniapnean vakavuuden arviointi perustuu tällä hetkellä unenaikaisten hengityskatkojen lukumäärään, mutta FM Timo Leppäsen tuoreessa väitöstutkimuksessa esitetään, että hengityskatkojen lukumäärän lisäksi tärkeää olisi selvittää hengityskatkojen pituus sekä niiden fysiologinen vaikutus.

– Hengityskatkojen pituuden sekä niistä aiheutuvien happisaturaatiolaskujen suuruuden huomiointi uniapnean diagnostiikassa johtaa merkittävästi tarkempaan uniapnean vakavuuden arviointiin, Leppänen toteaa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös painonpudotuksen, sukupuolen ja nukkuma-asennon vaikutuksia hengityskatkojen vakavuuteen.

– Havaitsimme, että laihduttaminen vähentää kaikista lyhytkestoisimpien hengityskatkojen lukumäärää, mutta pidemmät hengityskatkot säilyivät. Miehillä oli vaikeampia katkoja kuin naisilla eli hengityskatkot olivat pidempiä ja happisaturaatiovaihtelut suurempia. Nukkuma-asennosta havaitsimme, että selällään nukkuminen pahentaa hengityskatkojen vakavuutta.

KuunteleKesto: 15’07”

 

FM Timo Leppäsen väitös Uusia diagnostisia menetelmiä uniapnean vakavuuden arviointiin - painonpudotuksen, sukupuolen ja nukkuma-asennon vaikutus hengityskatkojen vakavuuteen tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 9.12.2016.

Vastaa