Lähes 400 000 € uuden uniapnean diagnostiikkamenetelmän kehittämiseen

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Itä-Suomen yliopiston professori Juha Töyräs tutkimusryhmineen on saanut Suomen Akatemialta 391 766 euron rahoituksen kaksivuotiseen hankkeeseen, jossa kehitetään uutta helppokäyttöistä menetelmää uniapnean diagnostiikkaan.

Uusi menetelmä perustuu puettaviin potilaan unta häiritsemättömiin antureihin, mittausdatan automaattiseen analysointiin sekä uusiin diagnostisiin parametreihin. Kehitettävä menetelmä mahdollistaa edulliset unitutkimukset potilaan kotona, mikä tuo merkittävät kustannussäästöt ja parantaa diagnostiikan laatua.

– Kehitämme innovatiivisia parametreja, jotka huomioivat yksittäisten hengityskatkojen vaikeuden, ja siten merkittävästi parantavat diagnostiikan tarkkuutta, kertoo hankkeen vetäjänä toimiva Töyräs.

Tammikuussa alkava hanke perustuu suurten potilasaineistojen analysointiin yhdessä maailman huipputasoa olevien yhteistyökumppanien kanssa. Hankkeessa ovat mukana Kuopion yliopistollinen sairaala, Seinäjoen keskussairaala, Helsingin yliopisto, Charité – Universitätsmedizin Berlin, Saksa, Princess Alexandra Hospital, Brisbane, Australia ja Loewenstein Hospital, Raanana, Israel. Mukana tutkimuksessa ovat myös Bittium Biosignals Oy, Screentec Oy, Nukute Oy ja Nox Medical, Reykjavik, Islanti.

Hankkeen tulokset voivat mullistaa uniapnean diagnostiikan, millä olisi merkittävä positiivinen vaikutus kansanterveyteen. Hankkeessa kehitettävät puettavat anturit ja laskennalliset menetelmät avaavat myös merkittävän terveyden tekniikan ja telelääketieteen liiketoimintamahdollisuuden.

Vastaa