Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Selkäydinnestenäytteet ovat pääosassa Itä-Suomen yliopiston aivotutkimusyksikön kliinisessä biomarkkerilaboratoriossa, jossa tehdään ainoana Suomessa selkäydinnesteen merkkiaineanalyysejä. Tavoitteena on saada kiinni Alzheimerin tauti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Laboratoriota johtava LL, FT Sanna-Kaisa Herukka kertoo, että selkäydinneste on ikkuna aivoihin.
– Selkäydinneste on suoraan kosketuksissa aivoihin ja hermosoluihin. Siksi selkäydinnesteestä voi tarkastella mitä aivoissa Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa tapahtuu.

Biomarkkerilaboratoriossa tutkitaan vuosittain noin tuhat selkäydinnestenäytettä.

– Nyt pystymme tunnistamaan Alzheimerin taudin, mutta yritämme kehittää uusia merkkiaineita esimerkiksi ohimolohkodementian havaitsemiseksi. Alzheimerin taudin suhteen suurin tarve olisi lääkitykselle, joka voisi estää taudin etenemisen tai ainakin hidastaa sitä.

kuuntele Kesto: 6’11”

Vastaa