Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Erilaisten luontaistuotteiden eli kasvisrohdosvalmisteiden sekä ravintolisien valikoimat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tuotteiden alati kasvavan käytön myötä on herännyt myös huoli tuotteiden turvallisuudesta ja etenkin niiden yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Yhteisvaikutukset ovat mahdollisia kun eri lääkkeitä ja valmisteita otetaan yhtä aikaa. Lääkkeiden pitoisuudet ja vaikutukset voivat silloin muuttua odottamattomasti, mikä voi johtaa merkittäviin haittoihin. Esimerkiksi mäkikuisma voi heikentää merkittävästi ehkäisyvalmisteen tehoa.

– Luontaistuotteita ei ole aiemmin käsitelty lääkkeinä, mikä lienee yksi syy siihen, että niiden tehoa, lääkeaineyhteisvaikutuksia ja muita haittavaikutuksia on aliarvioitu, toteaa aiheesta väitellyt proviisori Kaisa Salminen.

Salminen toteaa, että väitöstutkimuksen tulosten valossa on syytä kiinnittää entistä tarkempaa huomiota kasviperäisten valmisteiden käyttöön yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

– Luontaistuotteiden käytöstä kannattaa kertoa lääkärille sekä apteekkihenkilökunnalle ja niiden pitäisi olla henkilöiden lääkelistoilla, jotta niiden jäljille päästäisiin jos tapahtuu jotain odottamatonta.

Kuuntele haastattelu:

KuunteleKesto: 13’37”

 

Proviisori Kaisa Salmisen väitöstutkimus Isokinoliinialkaloidit voivat osallistua metabolia-välitteisiin lääkeaineyhteisvaikutuksiin: in vitro ja in silico tutkimus tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 5.1.2018.

Vastaa