Runsas saunominen suojaa miehiä sydänkuolemilta

Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Tuoreen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan jopa päivittäinen saunominen voi pienentää muun muassa sydänkuoleman vaaraa. 20 vuotta kestäneessä laajassa seurantatutkimuksessa havaittiin, että 4-7 kertaa viikossa saunovilla miehillä oli 63 prosenttia pienempi sydänperäisen äkkikuoleman riski kuin kerran viikossa saunovilla. Myös sepelvaltimotautikuolleisuus, muu sydänkuolleisuus ja kokonaiskuolleisuus jäivät seurannan aikana pienemmiksi runsaasti saunovien joukossa.

Saunomisen vaikutuksia kuolleisuuteen selvitettiin Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa, johon osallistui yli 2000 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä. Saunomistottumusten perusteella heidät jaettiin kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunovat, 2-3 kertaa viikossa saunovat ja 4-7 kertaa viikossa saunovat. Sekä sydänperäiset äkkikuolemat, sepelvaltimotauti- ja muut sydänkuolemat että muista syistä johtuvat kuolemat olivat sitä harvinaisempia, mitä useammin saunottiin.

Myös saunomisen kesto vaikutti sydänperäisten kuolemien vaaraan. Yli 19 minuuttia kerrallaan saunovilla oli 52 prosenttia pienempi sydänperäisen äkkikuoleman riski kuin alle 11 minuuttia saunovilla. Muidenkin sydänkuolemien riski oli pitkään saunovilla pienempi.

Tutkimusta johtaneen dosentti Jari Laukkasen mukaan syytä runsaan saunomisen sydäntä suojaavan vaikutukseen ei vielä täysin tunneta. Saunominen saattaa kuitenkin alentaa verenpainetta ja ylläpitää verisuonten joustavuutta.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Vastaa