Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Tuoreen Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan runsas saunominen voi pienentää dementiaan sairastumisen riskiä. 20 vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa havaittiin, että 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä oli 66 prosenttia pienempi todennäköisyys saada dementiadiagnoosi kuin kerran viikossa saunovilla. Saunomisen ja dementiariskin yhteyttä ei ole aikaisemmin tutkittu.

Saunomisen vaikutuksia Alzheimerin taudin ja muiden dementioiden riskiin selvitettiin Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa, johon osallistui yli 2000 keski-ikäistä itäsuomalaista miestä. Saunomistottumusten perusteella heidät jaettiin kolmeen ryhmään: kerran viikossa saunovat, 2–3 kertaa viikossa saunovat ja 4–7 kertaa viikossa saunovat.

Mitä useammin saunottiin, sitä pienempi oli dementoivan sairauden vaara. 4–7 kertaa viikossa saunovilla miehillä mihin tahansa dementiaan sairastumisen riski oli 66 prosenttia pienempi ja Alzheimerin tautiin sairastumisen riski 65 prosenttia pienempi kuin kerran viikossa saunovilla. Tulokset julkaistiin Age and Ageing -lehdessä.

Aiemmin julkaistut tulokset samasta tutkimushankkeesta ovat osoittaneet, että runsas saunominen pienentää merkittävästi myös sydänperäisen äkkikuoleman, sepelvaltimotauti- ja muiden sydänkuolemien sekä muista syistä johtuvien kuolemien vaaraa. Tutkimusta johtaneen vs. professori Jari Laukkasen mukaan saunominen voi suojella sydäntä ja muistia osin samojen, vielä huonosti tunnettujen mekanismien kautta.

– Sydän- ja verisuoniterveyden tiedetään kyllä vaikuttavan myös aivojen toimintaan. Saunomiseen liittyvillä hyvän olon ja rentoutumisen kokemuksilla voi myös olla merkitystä.

Vastaa