Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Kuntosaliharjoittelu ja fitness-urheilu ovat kovassa nosteessa. Rauta nousee ja kroppaa trimmataan niin fyysisen kunnon ja ulkonäön parantamisen kuin terveyden ylläpitämisenkin kannalta.

– Voimaharjoittelu on kuntosalilla tapahtuvaa harjoittelua, joka tähtää voimien ja lihasten kasvuun. Sitä voi harrastaa myös oman terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, ei pelkästään lihasten kasvun kannalta, kertoo yliopistotutkija Juha Ahtiainen Jyväskylän yliopistosta.

Liikuntaharjoittelu tuo kaikille meille terveyshyötyjä, mutta totta on myös se, että aivan samanlaisella harjoitteluohjelmalla treenaavan kaverin lihakset ja voima voivat kasvaa täysin eri tahtia kuin toisen.

– Joillakin lihakset ja voimat kasvavat paljonkin, joillakin ei juuri laisinkaan. Keskimäärin voidaan sanoa, että harjoittelu kyllä tuottaa tulosta.

Yksilölliset erot voimaharjoitteluvasteessa voivat selittyä perimässä esiintyvillä vaihteluilla, sekä lihaksissa eroihin muun muassa solujen ilmenemisessä. Myös ravitsemuksella on merkitystä.

– Tavoitteena on pystyä räätälöimään yksilöllisiä harjoitteluohjelmia, jotta voimaharjoittelusta saadaan optimaalinen hyöty, Ahtiainen toteaa.

Kuuntele Ahtiaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 9’23”

Vastaa