Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Liikunta auttaa painonhallinnassa, ehkäisee korkean verenpaineen kehittymistä, alentaa sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden sekä tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä.

Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomat, mutta mitäpä jos kurkataankin aihetta hieman tarkemmin. Mitä tiedämme niistä mekanismeista, joiden avulla liikunnan terveyshyödyt syntyvät?

– Liikunnan terveyshyötyjen mekanismeista ei tiedetä kauhean paljoa. Moni asia tiedetään systeemitasolla eli vaikka jos harrastaa kestävyysliikuntaa, niin verensokeri todennäköisesti laskee. Mutta jos halutaan sanoa miksi se täsmälleen laskee jollakin tietyllä ihmisellä, niin siellä voi olla lukuisia eri mekanismeja ja se on aikamoinen suo, naurahtaa yliopistonlehtori Mika Venojärvi.

Tuoreimmat tutkimustulokset kertovat voimaharjoittelun kasvattavat humaniiniksi kutsutun proteiinin määrää lihaskudoksessa miehillä, joilla oli kohonnut tyypin 2 diabeteksen riski. Tutkijoiden mukaan humaniinilla voi siis olla merkitystä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

– Voimaharjoittelu aiheuttaa kudostasolla sellaisia muutoksia, joilla on merkitystä kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä. Kuitenkin monipuolinen voima- ja kestävyysharjoittelua yhdistävä liikunta on paras liikuntavaihtoehto, sillä saadaan suurimmat laskut verensokerin tasoihin, Mika Venojärvi toteaa.

Kuuntele lisää:

KuunteleKesto: 17’23”

 

Vastaa