Jaa Facebookissa
Tweettaa Twitterissä

Keskeytyneitä opintoja, rikkonainen työura, haasteita parisuhteissa, harkitsemattomia päätöksiä elämässä – aikuisten ADHD voi ilmentyä monella tapaa. Tätä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriötä on pidetty lapsuuteen ja nuoruuteen rajoittuvana ilmiönä, mutta lisääntyvä tutkimusnäyttö osoittaa, että häiriö voi jatkua aikuisuuteen saakka.

Lasten ja nuorten ADHD:n Käypä hoito -suositus on päivittymässä ja näihin uudistuneisiin suosituksiin on tulossa ensimmäistä kertaa mukaan suositukset myös aikuisten osalta.

– Arvioiden mukaan ADHD on aikuisilla ilmeisesti varsin yleinen häiriö, sen yleisyys Suomessa on noin 3-5 prosentin välillä. Näistä vain pieni osa on hoidon piirissä, kertoo dosentti Sami Leppämäki.

Leppämäen mielestä aikuisten ADHD:n epäileminen, tunnistaminen ja hoito voivat vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun ja toimintakykyyn merkittävästi. Aikuisilla lääkehoito on merkittävässä roolissa ADHD:n hoidossa.

– ADHD:n lääkehoito on yksi tehokkaimmista psykiatrian parissa käytetyistä lääkehoidoista. Oireiden vähentyminen on usein hyvin dramaattista. Ihmiset huomaavat sen itse ja myös ympäristö huomaa, että ennen levoton ihminen rauhoittuu ja unelmoiva ihminen pystyy keskittymään paremmin. Se näkyy läheisille, työssä ja opinnoissa eli lääkityksen hyöty elämänlaadulle ja toimintakyvylle on suuri.

Kuuntele Leppämäen haastattelu kokonaisuudessaan:

Kesto: 11’40”